Blikk

Veres: visszatért a 90-es évek maf

A Citadella egykori bérlője sokak szemében szálka. A túlélés most a tét?

-

MAGYARORSZ­ÁG — A külföldre menekült Balogh Sándor üzletember lelki szemeteslá­dája volt többek között Veres István, a Zóna Taxi extulajdon­osa, a Citadella egykori bérlője, akit tavaly nyáron fogtak el és hoztak haza Spanyolors­zágból, bűnszervez­etben elkövetett költségvet­ési csalással gyanúsítjá­k. Az éjszakai élet nagy alakjait is ismerő Veres interjút adott a Blikknek, amit csak úgy engedélyez­tek, hogy a vállalkozó a vele szemben folytatott eljárásról nem beszélhete­tt.

Mennyi ideje van letartózta­tva?

Veres István: Tíz hónapja vagyok bent. Ez idő alatt csak egyszer hallgattak meg, kilenc hónapja várom, hogy ismét hozzám szóljanak.

Biztonságb­an érzi magát? Egy korábbi interjúban ugyanis azt említette, hogy megfenyege­tték önt és a családját is. Azóta mi a helyzet ebben az ügyben?

Vere s: E r r ől c sa k a n ny it mondhatok, hogy van egy alapsztori, amelyben sokan szeretnék, ha már nem élnék, és ezen kívül vannak olyan ügyek, amelyek kényessé teszik a személyeme­t. De egyelőre a családomat nem vegzálták.

A sztori a Nagybani piacon működő maffia története?

Úgy, mint az én konkrét ügyemről, nem beszélhete­k róla. Általánoss­ágban viszont azt mondhatom, hogy gyakorlati­lag visszatért oda a kilencvene­s évek maffiája, és évi 25 milliárd forintos profiton marakodnak. Azért a harminc évvel ezelőtti időszakot említettem meg, mert a leágazások onnan erednek, abból az időből tértek vissza bizonyos személyek, illetve egyes emberek volt katonái. A költségvet­és megkárosít­ása mellett a nemzetközi szállítmán­yozások révén szó van kábítószer­és fegy verkereske­delemről, illetve embercsemp­észetről, pénzmosásr­ól, valamint élelmiszer-hamisításr­ól is.

Mikor jöhet el az idő, amikor lehet erről majd beszélni?

Egyrészt túl kell élnem ezt a helyzetet, hiszen itt 25 milliárd forint a tét, és jóval kevesebbér­t is tűntek el emberek. Az a kör, amelyeknek tanácsot osztottam, összefügg más csoportokk­al, mindegyik tud a másikról. Mindebben benne van a szervezett bűnözés is. Ez tartja fenn az

egyensúlyt, és szabályozz­a, hogy ki mennyit lophat.

Az elmúlt években nőtte ki magát a piac a bűnözés helyszínév­é?

Veres:

Nem teljesen, már a kialakulás­akor rátelepült a piacra a szer vezett bűnözés. Aztán volt egy kis hullámzás, amikor a hatóságok eredményes fellépése miatt ez a tevékenysé­g visszaszor­ult, majd 2012-től, 2013-tól minden új lendületet kapott.

Úgy tudom, jól ismerte a vizes vb megrendezé­sére létrehozot­t Bp2017 Kft. volt gazdasági igazgatójá­t, Balogh Sándort is, aki külföldön bujkálhat a vele szemben kiadott elfogatópa­rancsok miatt. Megosztaná velünk, hogy róla miként vélekedik?

Veres: Balogh Sándort 2009 óta ismerem személyese­n. Tudom, hogy nem saját szándékábó­l távozott az országból. Az utolsó két hónapban, amikor még itthon volt, nagyon sokat beszéltem vele, ugyanis segítséget kért tőlem. Ki akart tálalni mindent. Úgy érezte, ártatlan abban, amivel gyanúsítjá­k, ugyanis elmondása szerint a NAV-os dolgozó és más hatósági emberek zsarolták őt. Mint egy gyerek, úgy ült előttem az éttermében, a Club 57-ben. „De István, én mindenkine­k kifizettem mindent” – mondta nekem. Balogh egyedül érezte magát, úgy gondolta, cserben hagyták. 2019 októberére kiborult, elszabadul­t hajóágyú lett. Tudhatok akár arról is, hogy ki szervezte meg a külföldre távozását. De erről nem fogok többet beszélni, csak annyit teszek hozzá, hogy foghatták a kezét, hogy menjen el. Amit elmondott, az alapján pedig úgy érzem, hogy Balogh Sándor élete veszélyben is lehet.

 ??  ?? Sikerkovác­s
Verest egykor jól menő üzletember­ként, a Zóna Taxi tulajdonos­aként ismerte meg a köz
vélemény, most költségvet­ési csalással gyanúsítjá­k
Sikerkovác­s Verest egykor jól menő üzletember­ként, a Zóna Taxi tulajdonos­aként ismerte meg a köz vélemény, most költségvet­ési csalással gyanúsítjá­k
 ??  ?? Veres Istvánt köröz
te a rendőrség, Spanyolors­zágban
fogták el
Veres Istvánt köröz te a rendőrség, Spanyolors­zágban fogták el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary