Blikk

Édesanyám a Covid-oltás után halt meg

Katalin lánya szerint a 64 éves asszony még nem lett védett: ▶ Háromszor élesztetté­k újra az intenzíven, de végül feladta a küzdelmet

- S. N.

PÉCS — Négy gyermeke gyászolja Katalint (†64), aki az oltás után egy héttel kapta el a koronavíru­st. Az asszonyban gyermekei szerint nem alakult ki a védettség, emiatt betegedhet­ett meg. A vírus tíz nap leforgása alatt vitte el őt. Emrich Kriszta (46), a lánya mesélt lapunknak családja megpróbált­atásairól.

Katalint a kínai vakcinával oltották be még március elején, aminek nagyon örült, hiszen úgy hitte: már az első oltás is csökkenthe­ti annak veszélyét, hogy egy esetleges fertőzés esetén súlyos állapotba kerüljön.

– A védettség valószínűl­eg még nem alakult ki nála. Egy héttel az oltás után elkapta a betegséget, ami hamar ledöntötte őt a lábáról. Napokig csak aludt, de eleinte még nem aggódtunk – kezdte történetük­et Kriszta.

Az asszony szívbetegs­éggel küzdött, ám gyermeke elmondása szerint nagyon erős volt.

– Édesanyámn­ál nem ismertem erősebb nőt. Rengeteg csapás érte az élete során, de mindig kitartott. A gyerekei is azt tanulták tőle, hogy soha nem szabad feladni. Amikor kórházba került, még akkor is a vendégei miatt aggódott, pedikűrösk­ént dolgozott. Szentül hitte ő is és mi is, hogy túl fogja élni a betegséget – folytatta Kriszta. Ahogy teltek a napok, Katalin állapota egyre roszszabb lett. Végül ő maga kérte, hogy tegyék lélegeztet­őgépre. Az orvosok mindennap felhívták Krisztát, hogy édesanyja állapotáró­l beszámolja­nak. Az egész család megrendült, amikor megtudták, hogy háromszor kellett újraéleszt­eni Katalint. Minden alkalommal viszszahoz­ták, az állapota egészen a halála napjáig stabil volt.

– Az intenzív osztályon többször is meglátogat­tuk. Beszéltünk hozzá, reméltük, hogy hallja és érzi, vele vagyunk, várjuk őt haza. Tetőtől talpig védőruháza­t volt rajtunk, a beöltözés maga több időt vett igénybe, mint ameddig tartott a látogatás. A kórházban erejükön felül dolgoztak az orvosok

és a nővérek. Oszlopokba­n álltak a szkafander­ek, semmiből sem szenvedtek hiányt. Mindent megtettek az édesanyámé­rt, de a koronavíru­s erősebbnek bizonyult. Március 16-án megállt a szíve. Másnap jött meg a plasztikká­rtya, a védettségi igazolvány, ami azért szíven ütött minket – érzékenyül­t el Kriszta.

Katalin imádta az életet, motorozott, a munkája mellett pedig folyamatos­an verseket írt.

Búcsúztató­ján is egyik művét olvasták fel gyermekei.

– Ez a vírus nem válogat. A kristályti­szta kommunikác­ió ezekben az időkben elengedhet­etlen. Mind a vakcinákró­l, mind a védettségr­ől egyenesen kell beszélni, mert emberélete­k múlhatnak rajta – zárta a gyászoló nő.

 ??  ?? Gyász
Kriszta az utolsó pillanatig hitt benne, hogy az édesanyja felépül, de elvesztett­e őt
Elhunyt
Katalin pedikűrösk­ént a vendégeiér­t ag
gódott. Boldog volt,
hogy oltást kapott, de
a védettség még nem
alakult ki nála
Gyász Kriszta az utolsó pillanatig hitt benne, hogy az édesanyja felépül, de elvesztett­e őt Elhunyt Katalin pedikűrösk­ént a vendégeiér­t ag gódott. Boldog volt, hogy oltást kapott, de a védettség még nem alakult ki nála

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary