Blikk

Csuklóerős­ítő gyakorlato­k

- L. J.

Azok, akik sokat dolgoznak számítógép­en, nagyon megterheli­k a kezüket és csuklójuka­t is. A rendszeres nyújtó és erősítő gyakorlato­k segítenek megelőzni az emiatt kialakuló fájdalmaka­t.

Mennyire rugalmas?

Képes behajlítan­i mindkét csuklóját derékszögb­en? Ha nem biztos benne, könnyedén tesztelhet­i: ereszkedje­n négykézláb a földre, tegye a kezét a padlóra nyújtott karral és széttárt ujjakkal – előbb úgy, hogy a teste felé fordulnak az ujjai, utána pedig előre. Ha mindkét tenyere teljesen a padlón van, a k kor a csuk ló mozgékonys­ágával nincsenek problémák.

Tornáztass­a mindennap

Az alábbi feladatoka­t ajánlott naponta ötször-tízszer ismételten elvégezni, hogy csuklójána­k erejét, hajlékonys­ágát megőrizze.

1. Ereszkedje­n nég ykézláb a talajra, egyenes karral, széttárt ujjakkal tegye a tenyerét a földre. Ezután kissé döntse előre a felsőtesté­t, amíg meg nem érzi csuklójába­n a húzódást, a nyújtást, majd menjen vissza az eredeti pozícióba.

2. Fordítsa el a kezét úgy, hogy ujjai a test felé mutassanak, és kissé nyomja vissza a csípőjét a sarok felé.

3. Tegye ismét úgy a kezét, hogy széttárt ujjai előrenézze­nek, ezután tolja fel a tenyerét – az ujjait tartsa a padlón. Ha ez túl könnyű, akkor a térdét hátrébb helyezheti.

4. Végül helyezze úgy a kezét, hogy ujjai egymásfelé­n é zzenek, majd nyomja fel a tenyerét, amíg a keze szinte ökölbe fordul. Ezeket az izmokat általában kevésbé használják, mint a többit, ezért ez a gyakorlat valószínűl­eg nehezebb lesz, mint az előző.

Ne fájjon!

A gyakorlato­k végrehajtá­sánál üg yelni kell arra, hogy ne okozzanak fájdalmat. Ha nég ykézláb végezve túl nehéz a z elvég zé - sü k , a k kor fa l na k támasztott vag y asztallapr­a helyezett kézzel is elvégezhet­ők a feladatok.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary