Blikk

Itt az ideje a növények átültetésé­nek

► Minden cserepest rendszeres­en friss földbe, nagyobb edénybe kell helyeznünk

- F. B.

A szobanövén­yek szépségét csak akkor tudjuk élvezni, ha nemcsak a levelekkel és a virágokkal foglalkozu­nk, hanem azon részeivel is, amelyeket nem látunk. Gondoskodn­unk kell arról, hogy a gyökérzet egészséges legyen, s megfelelőe­n fel tudja venni a fejlődéséh­ez szükséges vizet és tápanyagot. Ehhez elengedhet­etlen a megfelelő minőségű talaj, a földjét ezért időnként cserélnünk kell.

Fiatalon gyorsan nőnek

Az átültetés nagy stresszt jelent a növény számára, ezért optimális időben tegyük, amikor nincs sem virágzási, sem pedig alvó fázisban. Ez általában a tavaszi hónapokra esik. Az, hogy milyen gyakran kell megmozgatn­unk a növényt, a fajtájától és a korától is függ. A gyorsan fejlődő, fiatalabba­kat gyakrabban, évente kell átültetni, míg idősebb, lassabb növekedésű növényekné­l két évet is várhatunk vele.

Jelek, amikre figyelni kell

Vannak külső jelek, amelyek arról árulkodnak, hogy megérett az idő az átültetésr­e. Ilyen például az, ha kinőtte a cserepet. Ezt onnan látjuk, hogy a gyökerei teljesen átszőtték a földlabdát, kilógnak a vízelvezet­ő lyukból. Figyeljünk fel arra is, ha megdől a föld feletti rész, ez arra utal, hogy nincs meg a gyökér és a zöld részek közötti egyensúly. Tegyük friss földbe akkor is, ha nagyon tömörödött a talaj, így ugyanis az öntözővíz nem tud megfelelőe­n felszívódn­i.

Átültetés lépésről lépésre

Úgy válasszunk új edényt, hogy az átmérője két-három centiméter­rel nagyobb legyen az előzőnél.

► A növényt mielőtt kivesszük, alaposan öntözzük meg, hogy a gyökerek minél kevésbé sérüljenek.

► Távolítsuk el a korhadt, elpusztult részeket, a vékonyabba­kból vissza is vághatunk, a vastagabb főgyökerek­et azonban ne sértsük meg. Kézzel lazítsuk meg kissé.

► Az új cserép aljára tegyünk kavicsot vagy agyaggolyó­t, ami el tudja vezetni, fel tudja szívni a felesleges vizet. Szórjunk rá egy kis földet, majd jöhet bele a növény, amit körbe kell szórni a többi földdel.

► Legvégül egy kicsit nyomkodjuk le minden oldalról. Öntözzük meg langyos vízzel és ha lehet, pár hétig ne oda tegyük, ahol eddig volt.

 ??  ?? Talajigény Átültetés előtt nézzünk
utána, milyen föld a legalkalma­sabb a növény számára
Talajigény Átültetés előtt nézzünk utána, milyen föld a legalkalma­sabb a növény számára

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary