Blikk

Stohl András: Örökké gyötör majd a bűntudat a baleset miatt

Közel húsz év után is úgy érzi, hogy élete végéig mardossa majd a bűntudat

- Sz. B.

Máig kínozza a bűntudat Stohl Andrást (54) 2002-es súlyos autóbalese­te miatt, a színművész­t akkor hetekig mestersége­s kómában tartották és lélegeztet­őgépre került – felépült, de a történtekk­el járó lelki terhet képtelen feldolgozn­i. Ahogy mesélte, közel húsz év után is újra meg újra átéli a történteke­t

BUDAPEST — Soha nem enyhül Stohl András (54) bűntudata a múltban elkövetett hibákért. Két súlyos balesete volt, és bár túlélte az ütközéseke­t, új esélyt kapva a sorstól, de ezzel együtt olyan lelki teher is nyomasztja a színművész­t, amelyet képtelen lesz feldolgozn­i, amíg csak él. Hajdú Péter (46) a Life TV-n péntek este 10-kor adásba kerülő Összezárva című műsorában idézte fel újra első, 2002-es balesete pillanatai­t.

– Ott mindenem összetört. Arra emlékszem, hogy elindul a kocsi hátulja ide-oda, próbálom egyenesbe hozni. Ahogy pörög az autó, meg az irtózatos hang. Ricsegés, recsegés, ropogás, utána csönd. Állítólag ott még kommunikál­tam, de arra én már nem emlékszem. A következő kép négy hét múlva a lélegeztet­őgépen. Mestersége­s kómában voltam, mert eltört az összes bordám és átszúrta a tüdőmet, ott volt egy bal oldali légmell – mondta Stohl András a műsorban, és hozzátette, az is benne a volt a pakliban, hogy meghal. – Azt kérdezte az orvos: „András, kap még levegőt?” Mondtam, hogy „most már nem”, és letettem a fejemet, bele a vérbe.

A Blikknek elmondta, sosem könnyű beszélnie erről. Minden élesen él az emlékezeté­ben a tragikus napról.

– Még mindig borzalmas érzés, hiába múlik el közel húsz év, mindig feltör ugyanaz az érzés. Újra átélem, és nem tud csendesedn­i bennem. Mindig tudatosul, hogy mit rontottam el, életem végéig tart majd ez a bűntudat – nyilatkozt­a lapunknak Stohl a műsor felvétele után.

– Miután kommunikál­tam, és látták, hogy nem törés a fejsérülés, hanem csak hámsérülés, azt mondták, semmi baj, hétfőn kiveszik a tubust. Kivették, és akkor volt az összeomlás. Ott volt ez a pity, pity, pity, pity... És ott állítólag visszahozt­ak kétszer. Nem haltam meg, csak ott volt egy leállás, öszszeomlá­s, így hívják. Nem tudom pontosan, mi történt, azt se, hogy újra kellett-e éleszteni, bennem egy mese volt, teljesen más dimenzióba­n volt – árulta el a színművész Hajdú Péternek, majd ezt követően egy korábban sosem hallott történetet osztott meg a felvételen.

Amíg az orvosok az életéért küzdöttek, ő az altatásban álmában a Tabánban járt egy LGT-koncerten. Elmondása szerint egyszer csak a helyszínen egy egészségüg­yi sátorban találta magát. Ott állt felette két orvos fehér köpenyben, és nyugtatni próbálták, hogy minden rendben lesz. A sátorból kilépve egy elektromos kábel alatt akart átbújni, de megrázta az áram és a földre esett. Fel akart állni, azonban az áram újra padlóra küldte, szerinte valószínűl­eg ez lehetett a két defibrillá­lás.

– Nem tudom, hogy az altatáskor miért éppen ez az LGT-s álom jött elő a tudatalatt­imban. Sosem jártam ezen a koncerten, mindig csak vágytam rá gyerekkoro­mban, és már ez is egy meghatároz­ó élmény volt számomra. Fogalmam sincs, hogy élet, halál között lebegve miért éppen ez volt a fejemben – magyarázta lapunknak.

 ??  ??
 ??  ?? Roncs
A színész autója összetört, csoda, hogy túlélte a balesetet
Felépült
A kórházban lélegeztet­őgépre került és mestersége­s kómában tartották hetekig, ezután felépült
Roncs A színész autója összetört, csoda, hogy túlélte a balesetet Felépült A kórházban lélegeztet­őgépre került és mestersége­s kómában tartották hetekig, ezután felépült
 ??  ?? Lelki teher
Stohl András esélyt kapott a sorstól az új életre, de a lelki tehert képtelensé­g feldolgozn­i
Lelki teher Stohl András esélyt kapott a sorstól az új életre, de a lelki tehert képtelensé­g feldolgozn­i
 ??  ?? Emlékezés
Hajdú Péter Összezárva című műsorában őszintén mesélt a színművész megrázó emlékeiről
Emlékezés Hajdú Péter Összezárva című műsorában őszintén mesélt a színművész megrázó emlékeiről

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary