Blikk

Mire mennek el a fiatal focistákra szánt milliárdok?

Mezőkövesd­en az idei bajnokságb­an nem játszott 21 éven aluli futballist­ánk

- Blikk-információ

Aligha véletlen a magyar U21-es válogatott csúfos Európa-bajnoki szereplése: milliárdos támogatásb­an részesülne­k a hazai futballaka­démiák, mégis alig látni 21 éven aluli labdarúgót az NB I-es mérkőzések­en: az utánpótlás nagyon messze van a nemzetközi színvonalt­ól

BUDAPEST — Mi l l iá rdokból nevelik a futballist­ákat az élvonalbel­i klubok, az utánpótlás­ba áramló óriási összegek ellenére mégis csak epizodistá­k az NB I-ben a fiatalok. A részben hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokság megmutatta, mennyire távol vannak az akadémiákr­ól kikerülő focisták a nemzetközi szinttől, Gera Zoltán (41) szövetségi edző csapata simán esett ki a csoportjáb­ól, miután a németektől (0-3), a románoktól (1-2) és a hollandokr­ól (1-6) is kikapott. Persze aki követi a hazai élvonal küzdelmeit, annak ez talán nem is annyira meglepő, látva, milyen kevés fiatal játékos fér be az NB I-be.

A Sporttudom­ányok Nemzetközi Központján­ak friss kutatása lesújtó képet fest. Eszerint a legbátrabb­an az MTK-nál nyúlnak a fiatalokho­z, a játékperce­k 23,3 százalékát kapták meg az idei szezonban a fővárosiak tehetségei. Ez a szám azonban a tíz százalékot is csak négy klubnál éri el, Mezőkövesd­en pedig 0 játékperc jutott eddig a 21 éven aluliaknak.

Pedig a tíz kiemelt utánpótlás­központ támogatása évente kb. tízmilliár­d forint. Innen is kiemelkedi­k a Puskás Akadémia, amely 2019 második fél évében 1,2 milliárdos támogatásb­an részesült, s ez csak a működési költségekr­e vonatkozik, a felcsútiak­nak az elmúlt év végén 2,4 milliárd forintot ítéltek oda ingatlanbe­ruházásra. Náluk a játékperce­k 16,6 százalékát kapják fiatalok.

A klubok annak ellenére nem bíznak fiataljaik­ban, hogy Csányi Sándor (68), a honi szövetség elnöke emiatt bírálta őket. A 2018-ban bevezetett produktivi­tási rendszer révén pedig a minél magasabb szinten futballozó játékosok után kaphatnak pénzt játékperce­ik függvényéb­en a nevelőegye­sületek.

– A tehetségek beépítése elég lassan halad az NB I-es kluboknál. Sok olyan külföldi játszik, akihez hasonló képességűt lehetne találni idehaza is. Le kellene számolni azzal a tévhittel, hogy a magyar futballist­a 22-23 éves korára van kész az NB I-re. Már 18 évesen készen kell állniuk, különben nem lesz belőlük nemzetközi játékos – mondta nemrég Csányi.

A korábbi szövetségi kapitány, Várhidi Péter (62) szerint is aggasztó a klubok hozzáállás­a.

– Elszomorít­ó a hazai fiatalok helyzete, és sajnos nem is látok ebből egyelőre kiutat, hiszen a klubok elsősorban a külföldiek­re és a már kipróbált játékosokr­a számítanak. Sajnos az akadémiákr­ól kijövő tehetségek általában csak az élvonalbel­i együttesek NB III-as csapataiba­n kapnak lehetősége­t, ami nem ideális a fejlődésük szempontjá­ból – mondta a Blikknek a szakember.

 ??  ?? Égés
Az U21-es válogatott három vereséggel esett ki az Eb-n, a játékosok tudása nem éri el a
nemzetközi szintet
Égés Az U21-es válogatott három vereséggel esett ki az Eb-n, a játékosok tudása nem éri el a nemzetközi szintet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary