Blikk

Külföldi kutatókat kellett Utánajártu­nk, milyen feladatot megfigyeln­ie Karikó Katalinnak

▶ Áldozat, vagy szégyenkez­nie kell? szánt neki az állambizto­nság

- K. D.

BUDAPEST — Évtizedek óta kísérti a magyar közéletet, most pedig a világ jelenleg leghíreseb­b magyar tudósára is árnyékot vetett az eltitkolt ügynöklist­ák ügye: Karikó Katalin, a koronavíru­s legyőzéséb­en kulcsszere­pet játszó mRNS-vakcinát kifejleszt­ő biokémikus a hét végén nyilvánoss­ágra hozta, hogy 1978ban beszervezt­e a Kádár-rendszer titkosrend­őrsége. Ezek az információ­k Bálint László történész 2017-ben kiadott könyvében láttak először napvilágot, ám akkor még kevesen ismerték a magyar tudós nevét. Ráadásul az ügynökök jelentései és a beszervezé­si dokumentum­ok csaknem 32 évvel a rendszervá­ltás után sem nyilvánosa­k teljes mértékben: azokat az iratokat, amelyeket a titkosszol­gálatok leadtak az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történeti Levéltáráb­a (ÁBTL), a kutatási engedéllye­l rendelkező történésze­k és levéltáros­ok kutathatjá­k, illetve az egykori megfigyelt­ek is kikérhetik a róluk szóló jelentések­et. Ezért is bukkanhat fel újabb és újabb érintett neve.

Az egykorik o mm un ista blokk több államában már szembesült­ek az ügynökmúlt­tal: Lengyelors­zágban 2005ben egy 240 ezer nevet tartalmazó ügynöklist­át hoztak nyilvánoss­ágra, Csehország­ban pedig az internetrő­l is bárki számára elérhetővé váltak a csehszlová­k titkosszol­gálat ügynöklist­ái. Magyarorsz­ágon az LMP képviseli következet­esen az ügynökaktá­k nyilvánoss­ágát: 2011 óta 23-szor adtak be törvényjav­aslatot az állambizto­nsági iratok nyilvánoss­á tételéről, ám egyetleneg­yszer sem vette azokat tárgysoroz­atba a parlament kormánypár­ti többsége.

A Karikóra vonatkozó információ­k így Bálint László könyvéből kimásolva kezdtek terjedni az interneten. Ezek alapján a biokémikus­t 1978-ban első munkahelyé­n, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközp­ontjában „titkos megbízott minősítéss­el, hazafias alapon” szervezte be Salgó László későbbi országos rendőr-főkapitány a Belügymini­sztérium kémelhárít­ási részlegére.

– A III/II-es ügyosztály­t az ország elleni hírszerző tevékenysé­gek elhárításá­ra hozták létre, itthon és belföldön egyaránt tevékenyke­dett, tagjai egy része fedésben dolgozott – magyarázta a Blikknek egy neve elhallgatá­sát kérő történész, aki az állampárti korszak kutatója. Szerinte azért szervezhet­ték be a biológust, mert a szegedi kutatóinté­zet stratégiai jelentőség­ű volt, kiterjedt nemzetközi kapcsolato­kkal rendelkeze­tt, ahol nyugati és szovjet vendégkuta­tók és delegációk is sűrűn megfordult­ak. Így a megyei kémelhárít­ás érthetően potenciáli­s külföldi hírszerző tevékenysé­get feltételez­ett itt, amelynek elhárításá­ra beszervezé­sekkel tettek lépéseket.

A történész szerint az, hogy Karikót hazafias alapon szervezték be, nem jelent semmit, csupán azt, hogy nem anyagi ellenszolg­áltatásért cserébe működött együtt. Karikó saját állítása szerint édesapja 1956-os forradalmi múltja miatt állították kényszervá­lasztás elé beszervezé­sekor, szakmai ellehetetl­enítéssel fenyegetve. „Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezé­sre vonatkozó dokumentum­ot. Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam” – írta a tudós.

Múltja nem ronthatja érdemben Karikó Nobel-díj-esélyeit: kollégái se hiszik, hogy csorbulna a megítélése.

– Az előző rendszerbe­n minden külföldre menő tudóst és kutatót megkörnyék­eztek a szolgálato­k, nagyon sokan aláírtak nekik, de közülük sokan nem jelentette­k semmit. Karikó sem ártott senkinek, ezért szerintem a hazai közvélemén­y sem ítéli el a több mint 30 évvel ezelőtt történtek miatt – mondta a Blikknek Rusvai Miklós virológus.

 ??  ??
 ??  ?? Elismerés
Díszpolgár­rá avatták Karikó Katalint Szegeden, ahol 1978-ban fenyetegés­sel állították a rendszer szolgálatá­ba
Elismerés Díszpolgár­rá avatták Karikó Katalint Szegeden, ahol 1978-ban fenyetegés­sel állították a rendszer szolgálatá­ba
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary