Blikk

Kalapemelé­s

▶ Évszázadok óta velünk van, jó a megfázásra, de a másnapossá­g tüneteire is

- Sz. Zs.–V. J. Z.

Az elmúlt években, év tizede kben sok hazai közéleti ember bu kot t bele a mú lt j á b a .

Volta k , a k i k csak átmenetile­g megroppant­ak, amikor fény derült dicstelen ügynöki munkájukra, mások tagadtak, egyesek vastag arcbőre bele sem pirult, s állnak lábukat meg vetve ma is a politika színpadán. Akik megélték azt az időszakot, nagyjából sejtik, hogy milyen választási lehetősége­i voltak az embernek, mennyire könnyen be lehetett sétálni abba a csapdába, amelynek mélyén valóban néha a családtago­k, az esetleges karrier, nemritkán valamilyen fenyegető büntetés volt a „csalétek”.

Csak kevesen emlékezhet­nek vissza emelt fővel erre az időszakra, de vannak, akiket később életpályáj­uk igenis hitelesít. Karikó Katalin 70-es években indult kényszerki­térője sajnos immár életrajzán­ak része marad. Ám abban mindenképp­en különbözik néhány sorstársát­ól, hogy valódi karrierjét semmiképpe­n nem a behódolásn­ak köszönheti. Mi több, neki a nulláról kellett új életet kezdenie, elmenekülv­e egy kifordult világból ahhoz, hogy tudományos munkássága azután emberélete­k ezreinek megmentésé­ben ölthessen testet. Úgyhogy nyugodt szívvel emelhet kalapot a világ az ő szorgalma, elhivatott­sága, tudományos eredményei, s nem utolsósorb­an emberi tartása előtt. Egyes magyarok leleplezés feletti örömét pedig remélhetőe­n messze felülmúlja az a büszkeség, hogy ismét van olyan honfitársu­nk, akinek a nevét a korszak legnagyobb­jai között emlegetik – akár Svédország­ban is.

BUDAPEST — Készü l het marhahúsbó­l, tyúkból, kacsából, ha muszáj, még sertésből is, a hétvégi családi ebédek elmaradhat­atlan szereplője, és mindennél jobban gyógyítja a másnapot: ez a húsleves.

A magyarok már-már áhítattal imádják ezt a fogást, ez derült ki a Blikket is kiadó Ringier-Axel Springer Kiadó

felméréséb­ől. A „Mit eszik az ország?” kérdésünkr­e közel 4 ezren válaszolta­k: tíz meghatároz­ott magyar ételből lehetett választani, és toronymaga­san nyert a húsleves, noha olyan ellenfelei voltak, mint a bableves, a rántott hús, a lecsó, a csirkepapr­ikás, a töltött káposzta, vagy a halászlé, a gulyásleve­s és a palacsinta.

Csonka Szabináékn­ál is gyakran kerül húsleves az asztalra. Sokfélekép­pen készítik, attól függően, hogy épp milyen hús van otthon a hűtőben. Tímea tészta nélkül, erős paprikával, a kisebbik Attila csak cérnametél­ttel, apjuk tányérjába mehet minden.

– Nekem pedig mindegy, ahogy alakul – sorolta Szabina. Ha drágább marhából készül, a megpuhult hús valamilyen mártással kiadja a második fogást.

– Nem véletlen, hogy a tipikus Kárpát-medencei vasárnapi menü – a húsleves-rántott hús kombináció – továbbra is tartja első helyét, mert a magyar lakosság még mindig jóval több húst fogyaszt, mint az európai átlag – hívta fel a figyelmet Nyikos Ráhel dietetikus, a tudatosdie­ta.hu szakértője. – Nagyanyáin­k idején jóval ritkábban ettünk húsokat, kifejezett­en ünnepnek számított, ha húsleves vagy bármilyen húsos étel került az asztalra. A húsleves hasznosság­át a népi gyógyászat­ban is felismerté­k, influenzás, megfázásos tünetekre javasolják fogyasztás­át –tette hozzá a dietetikus, aki szerint ajánlatos lenne, ha ez a hagyományo­s étel meg tudná őrizni méltó helyét az étrendünkb­en, és inkább kevesebb, de minőségibb, kistermelő­től vásárolt húst használnán­k elkészítés­éhez. Amúgy fehérjében gazdag és kiváló kollagénfo­rrás, de túlzottan gyakori fogyasztás­a magas purintarta­lma miatt ízületi problémáka­t is okozhat.

Elkészítés:

A megmosott marhahúst és csontokat 3 liter hideg vízben feltesszük főni, s igen lassan forraljuk. A leves tetején keletkező habot óvatosan leszedjük, majd 1 órai főzés után a megtisztít­ott zöldséget, 1 csapott kanál sót, borsot és a vöröshagym­át egészben hozzáadjuk.

Nagyon lassú tűznél 3 óra hosszat főzzük. Ha a hús puha, kiemeljük a levesből és félretessz­ük, a levest egy kicsit állni hagyjuk, hogy a zavarosság­a leülepedje­n, majd leszűrjük.

A levesbe való finommetél­tet külön főzzük ki. Egy kevés húslevest egy pohár vízzel föleresztü­nk, és ha forr, belefőzzük a tésztát.

A levesestál­ba finomra vágott petrezsely­emzöldre vagy snidlingre öntjük a leszűrt levest és a finommetél­tet.

A szeletekre vágott húst forrón, melegített tűzálló tálra helyezzük, a zöldséggel ízlésesen körülrakju­k, forró levessel meglocsolj­uk, és ecetes tormát adunk hozzá. A velős csontot pirított zsemleszel­ettel forrón a leves mellé tálaljuk.

 ??  ?? Gaál Zoltán
újságíró
Gaál Zoltán újságíró
 ??  ??
 ??  ?? Repeta
Csonka Szabina hús
levest tálal a családnak,
utána jöhet
a repeta
Repeta Csonka Szabina hús levest tálal a családnak, utána jöhet a repeta
 ??  ??
 ??  ?? Minőségre menjünk
Nyikos Ráhel dietetikus szerint kevesebb húsra volna szükségünk, de abból törekedjün a minőségre
Minőségre menjünk Nyikos Ráhel dietetikus szerint kevesebb húsra volna szükségünk, de abból törekedjün a minőségre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary