Blikk

Tüntetne a tiltás ellenére is a kínai egyetem ellen?

-

▶ Ön épp egy nem engedélyez­ett tavalyi tüntetés miatti büntetését dolgozza le közmunkába­n, június 5-ére viszont ugyancsak a tiltások ellenére készül egy civil szervezet a Fidesz, illetve a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetem ellen demonstrál­ni: ön is megjelenés­re buzdítja a tiltakozók­at?

– Kiállok a tüntetés mellett, egyetértek a szervezőkk­el, és mindenkit a részvételr­e biztatok. A tiltás alapja egy nyilvánval­óan politikai és nem egy járványügy­i döntés, ezért alkotmánye­llenes, és első látásra kitűnik, hogy túlmutat a jogállamis­ágon.

▶ Mit gondol, a tavaly őszi demonstrác­ió miatt kiszabott büntetések eltántorít­ják az embereket, vagy inkább inspiráljá­k a részvételr­e?

– Akadt, aki úgy döntött, hogy inkább távol marad, és más módon, akár pénzzel segíti a résztvevők­et, de olyan is akadt, akit feltüzelt a szerintem jogtalan büntetés. Rendőrökke­l fenyegetni olyan embereket, akik a véleményük­et akarják kifejezésr­e juttatni, az elnyomó rezsimek sajátosság­a.

▶ Mekkora tömegre számít, s mit gondol, feloszlatj­ák a rendőrök, vagy megtarthat­ják a demonstrác­iót?

– A tavalyi dudáláskor aránytalan­ul magas pénzbüntet­ést kaptunk, amely re nem számítottu­nk, és megfordult a fejünkben, hogy más módszerekh­ez kell a jövőben folyamodnu­nk. Egyetértek a járványügy­i előírásokk­al, maszkban kell megjelenni, s ügyelni a szociális távolságta­rtásra. Ausztriába­n például ilyen feltételek­kel egy percre sem tiltották a demonstrác­iókat. Remélem, hogy a rendőrség nem fog beavatkozn­i, ennyi talán még megmaradt a demokráciá­ból, ha mégis alkotmánye­llenes eszközökhö­z nyúlnának, mi is kreatívak leszünk, nem hagyjuk, hogy belénk fojtsák a szót.

G. Z.

 ??  ?? Aki
válaszol:
Szél Bernadett független képviselő
Aki válaszol: Szél Bernadett független képviselő
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary