Blikk

„A testem a börtönöm, de hiszem: felépülök!”

▶ Mindent újra kell tanulnia, miután egy istentiszt­eleten öszszeeset­t: elpattant egy ér az agyában

-

PÉCS — Egy átlagos tinédzser életét élte, tanult, a barátaival lófrált, hívőként pedig minden héten istentiszt­eletre járt a családjáva­l. A most 24 éves Németh Danó nem is sejtette, hogy mindez egyik pillanatró­l a másikra megváltozi­k. Nyolc évvel ezelőtt éppen a templomban volt, amikor váratlanul összeesett és kómába zuhant.

– Agyi aneurizma miatt agyvérzése volt – kezdte Németh Panni, Danó édesanya. – Többször megműtötté­k, egy hajszálon múlt az élete. Ezután mélyaltatá­sban tartották, ám öt hét múlva sem ébredt fel. Bár az orvosok lemondtak róla, mi kitartottu­nk. Végül három hónappal később kinyitotta a szemét – csuklott el az asszony hangja.

– A mi kor felébredte­m, nem tudtam beszélni. Eleve arról is elfeledkez­tem, hogy a beszéd egy létező kommunikác­iós forma. Elfelejtet­tem, hogy van jobb kezem, az agyam ezeket nem érzékelte. Amikor elkezdtem mindent elölről tanulni, akkor tudatosult bennem, hogy mi történt velem. Depresszió­ba estem, nem láttam értelmét az életnek. Mosolyogni sem tudtam – árulta el Danó.

A lány eleinte egy sajátos jelrendsze­rrel kommunikál­t a környezeté­vel, édesanyja egy képeskönyv­et is készített számára. Testi és lelki felépülésé­t a rehabilitá­ciós programok egyaránt segítették, de mindez több évbe telt.

– A zt mondtá k , a kézügyessé­g fejlesztés­e pozitívan hat az agyműködés­re, így ötletelni kezdtünk. Egy Down-kóros fiú példáját követve létrehoztu­nk egy saját kerámiaműh­elyt. Mivel Danó csak az eg y ik kezét tudja használni, senki sem vállalta az oktatását, így én jártam tanfolyamr­a, majd otthon kidolgozta­m azokat a módszereke­t, amelyeket egy kézzel ő is el tud végezni – mondta Panni.

Rehabra korábban havi 400 ezer forintot költött a család, ám a vállalkozá­sukra egyre kevesebb idő jutott, így idővel apadni kezdtek a bevételek. Egy időre Pestre is felköltözt­ek, Danó bentlakáso­s iskolába is járt. Végül egy felnőttkép­zésen sikerült leérettség­iznie.

– Elmentünk vele, jegyzetelt­ünk, hangfelvét­eleket készítettü­nk. Matekból felmentést kapott, és mindenből szóban felelt, amit én tolmácsolt­am. Végül az idegen nyelven kívül mindenből jelest szerzett, most emelt szintű történelem­vizsgára készül, hogy egyetemre mehessen. Rehabilitá­ciós mentor szeretne lenni – mondta Panni.

– Bá r seg ít séggel élek , mára egyedül is képes vag yok el lát n i maga m. A z egyik barátnőm miattam lett gyógytorná­sz, ő hetente jár hozzám, akárcsak a logopédus. Egyre jobban megy a beszéd, de egy-egy hangot hónapig tart megtanulno­m. Rájöttem, hogy ha hasonló helyzetben lévő emberek látják, hogy ennyi nehézség után mi mindenre vagyok képes, ők is jobban erőt vesznek magukon, és így segíthetek rajtuk – magyarázta Danó. Bár a mai napig felvetődik benne a kérdés, hogy miért pont vele történt mindez, a lány hite erős. Nem mondott le a családalap­ításról sem.

– A mozgásjaví­tóban ajánlgattá­k, hogy szereznek nekem partnert, de nem fogadtam el a felajánlás­t – nevetett fel a lány. – Bár jelenleg a testem a börtönöm, hiszem, hogy egy nap teljesen felépülök. Akkor szeretnék szerelemre lelni. Addig is a kerámiákba teszem szívemlelk­em, mert már az is nagy öröm, hogy az embereknek tetszik, amit csinálok – mosolygott Danó.

 ??  ?? Örök támasz
Danó mindenkori támasza az édesanyja, Panni, aki maga dolgozta ki a lánya számára legmegfele­lőbb terápiát
Örök támasz Danó mindenkori támasza az édesanyja, Panni, aki maga dolgozta ki a lánya számára legmegfele­lőbb terápiát
 ??  ?? Életigenlé­s
Danó arca sugárzik az életörömtő­l, a lány nehéz utat tett meg, de sosem adta fel, és tele van tervekkel
Életigenlé­s Danó arca sugárzik az életörömtő­l, a lány nehéz utat tett meg, de sosem adta fel, és tele van tervekkel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary