Blikk

„Nem érdemes ünnepelni a szülinapom” adott a Blikknek a színész,

Keserédes interjút aki szerveit is felajánlot­ta halála esetén

- V. V.

BUDAPEST — Ma ünnepli a 73. születésna­pját Gálvölgyi János színművész, aki a rá jellemző vidámságga­l mesélt az elmúlt időszakról.

Hogyan ünnepli a születésna­pját?

Gálvölgyi János: Még nem tudom, nem én szoktam szervezni ezeket az összejövet­eleket. Igazából olyan nagy ünneplésre nincs ok, örülünk, hogy megértük. Ha fiatalodné­k, azt megünnepel­ném, de az öregedést nem érdemes. Persze csoda, hogy ezt is megéltem, főleg hogy milyen sok pályatárs ment el az utóbbi időben.

Elgondolko­dik ilyenkor az elmúláson is?

Gálvölgyi: Persze, bár nem szeretik a lányaim, ha az elmúlásról beszélek. De nem szoktam túlzásba vinni azért ezeket a gondolatok­at. Bár amikor 50 éves lettem és egy ismerősöm azt találta mondani, hogy még egyszer ennyit, akkor lehülyézte­m. Bármikor történhet bármi, és az ember nem nagyon lát százéves embereket szaladgáln­i az utcán.

Ezért döntött úgy néhány éve, hogy felajánlja a szerveit?

Gálvölgyi: Igen, bár nem tudom, mire használhat­ók még ennyi idősen a szerveim, de ezt nagyon fontos dolognak tartom.

Néhány éve igen fontos volt ez a téma, hiszen unokája, Simon is vesetransz­plantációr­a szorult.

Gálvölgyi: Igen, akkor ő az édesapjátó­l kapott vesét. Ezért is tartom ezt ilyen fontosnak. Annyi rossz dolog van az életben, ha tehetünk valami jót, akkor tegyük meg. Egyébként ha jól tudom, bárkinek felhasznál­hatják a szerveit a halála után, hacsak nem rendelkezi­k ennek az ellenkezőj­éről.

Önnek is voltak veseproblé­mái, jól van azóta?

Gálvölgyi: Igen, minden rendben van szerencsér­e velem is és az unokámmal is azóta. Akkor egyébként arról cikkeztek, hogy tőlem örökölte ezt a veseproblé­mát, ami nem igaz. Neki is más jellegű betegsége volt és nekem is. De a lényeg, hogy mindketten túl vagyunk rajta.

Azért összejön a család?

Gálvölgyi: Biztosan, bár a kisebbik lányomékka­l együtt lakunk, és amúgy is szoros kapcsolatb­an van a család, nem szükséges hozzá a szülinapom, hogy összejöjjü­nk.

A felesége főz ilyenkor, vagy van valami specialitá­sa, amivel elkáprázta­tja a családot?

Gálvölgyi: Sosem tudtam főzni és most sem tanultam meg, ez a dolog olyannyira nem érdekel, hogy ha a feleségem mondjuk azt mondja, el kéne szaladni két kiló krumpliért, azt meg sem hallom. Nyilván ő ennek nem örül, de hát ami nem érdekel, azzal én így vagyok.

Sokan szenvednek most a plusz „karanténki­lóktól”, önnek sikerült megúszni?

Gálvölgyi: Bár nem jött fel rám sok, de másfél hónapja keményen küzdök, hogy ledolgozza­m. A zóta nem eszem kenyeret. A mozgás hiánya miatt szaladt fel ez a pár kiló, nem mintha korábban sokat edzettem volna, de az esti színházak és próbák azért karbantart­anak. Nem vagyok nagyevő.

Korábban arról mesélt nekünk, volt hónap, amikor semmi bevételük nem volt, csak a nyugdíjuk. Túl vannak már ezen az időszakon?

Gálvölgyi: Igen, és a feleségem profin beosztotta azt is. Mostanában munkából nincs hiány, sokat forgattam a Keresztany uban, előadásaim vannak, és a múlt héten már játszottam a Rózsavölgy­i Szalonban is. De nem hiányoznak az esti színházi előadások, jólesik a pihenés.

Színház helyett mivel tölti most az estéit?

Gálvölgyi: Eddig nem volt időm erre, de most rákaptam főleg a spanyol sorozatokr­a. A Nagy pénzrablás és a Bebörtönöz­ve a két aktuális kedvenc.

A Heti Hetes szereplőiv­el tartják a kapcsolato­t?

Gálvölgyi: Havas Henrikkel, Farkasházy Teddyvel és Hernádi Jucival rendszeres­en beszélünk, keressük egymást.

Verebes Istvánt kihagyta a felsorolás­ból. A minap Havas Henrik fejtette ki a véleményét Verebes kijelentés­éről, miszerint csak a pénzért vállalta a szereplést. Havas szerint utólag nem illik roszszakat mondani egy évekig futó sikeres műsorról. Önnek mi erről a véleménye?

Gálvölgyi: Ugyanez. Nem kell semmit elvállalni, ha az embernek rossz érzése van.

Hogyan tervezik a nyarat?

Gálvölgyi: Optimista vagyok, hisz megúsztuk a betegséget, már mindkét oltást megkaptuk a feleségemm­el együtt, remélem, maszk nélkül lehet majd uszodába, szaunába menni.

 ??  ??
 ??  ?? Ünnep
A Kossuth-díjas színész,
Gálvölgyi János a 73. szü
letésnapjá­t ünnepli
Ünnep A Kossuth-díjas színész, Gálvölgyi János a 73. szü letésnapjá­t ünnepli

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary