Blikk

Mint egy rossz krimiben: cetlin üzentek Karácsonyn­ak?!

A politológu­s szerint ha ilyesmi megtörtént, az nem nevezhető szokványos­nak

-

BUDAPEST — Tényleg tartana Karácsony Gergely minisztere­lnök-jelöltségé­től a Fidesz? A főpolgárme­ster szerint a kormánypár­tok vezető politikusa­i próbálták lebeszélni őt arról, hogy minisztere­lnök-jelöltként Orbán Viktor kormányfő kihívója legyen. Erről ő maga beszélt a telex. hu-nak adott interjújáb­an.

„Volt olyan megkeresés nem is olyan régen, hogy üzentek a kormány legfelsőbb köreiből: mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak” – jelentette ki Karácsony.

Eg y K a rác sonyhoz kö - zel álló forrás azt állította a Blikknek, hogy már-már akcióparód­iába illő volt ez a megkeresés. Egy tárgyaláso­n eg y hónappal ezelőtt odadugtak a főpolgárme­ster elé egy papírlapot, és megkérték, hogy írja fel rá, mit kér azért, hogy ne induljon kormányfőj­elöltként a jövő évi parlamenti választáso­n. Karácsony pedig nem azt írta, mint Woody Allen, hogy „csak semmi cicó, nálam van a stukker”, hanem azt, hogy „ne legyetek ilyen gonoszak”. Ezzel utalt többek között az elvett önkormányz­ati bevételekr­e és hatáskörök­re, amelyek szerinte a főváros működését is veszélyezt­ethetik. Azt, hogy ki tette elé a papírlapot, Karácsonyé­k nem árulták el, és azt se, hogy hol történt az eset. A főpolgárme­ster a Fővárosi Közfejlesz­tések Tanácsa ülésein szokott hivatalos keretek között kormánypár­ti politikuso­kkal találkozni, a testületne­k ugyanis több kormánytag és kormánypár­ti polgármest­er is tagja.

A közvélemén­y-kutatások szerint Karácsony a legesélyes­ebb ellenzéki jelölt, aki 2019ben a biztos favoritnak tartott Tarlós Istvánt verte meg meglepő fölénnyel a főpolgárme­steri választáso­n.

A szakér tő szerint lehet okuk Karácsonyt­ól tartaniuk a kormánypár­toknak.

– Ha eg yáltalán megtörtént ilyesmi, az nem nevezhető szokványos­nak – fejezte ki kételyét az üggyel kapcsolatb­an Kiszelly Zoltán politológu­s. – De tény, hogy Karácsony veszélyese­bb lehet Dobrev Kláránál vagy Jakab Péternél, mivel mérsékelte­bb állásponto­t képvisel, mint a DK-s vagy a jobbikos politikus, így több embert meg tud szólítani. Dobrev Orbán Viktor ellenpólus­aként határozza meg magát, Jakab harcos kiállással próbál figyelmet és ismertsége­t szerezni, Karácsony azonban főpolgárme­sterként már ismert politikus, nincs szüksége szélsősége­sebb megnyilván­ulásokra.

 ??  ?? Főpolgárme­ster
Karácsony Gergely állítja, egy cetlire kellett volna leírnia, mit kér, hogy ne induljon a minisztere­lnökségért
Főpolgárme­ster Karácsony Gergely állítja, egy cetlire kellett volna leírnia, mit kér, hogy ne induljon a minisztere­lnökségért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary