Blikk

Városból falura

Napi ötven kilométer ingázás egy autóval húsz év alatt egy lakás árát felemészti

- V. J. Z.-S. N.

Kutyából nem lesz szalonna, városi emberből meg soha nem lesz v idék i? Hát, az attól függ.

Én 42 évet éltem Budapest egyik legforgalm­asabb részén, és bár megszoktam, sőt élveztem az előnyeit, vágytam a nyugalomra. Szerencsés vagyok, mert elköltözhe­ttem, és a home office-nak köszönhető­en a munkám is megmaradt. Számomra a Balaton, a tanúhegyek látványa, a kedves emberek, a madárcsics­ergés bő kárpótlás a kényelem egy részének feladásáér­t.

Nem mindenki menekül ennyire messzire a fővárostól, de sokan mondják, egy kétmilliós metropolis­z már nem az a hely, ahol élni lehet. Eltávolodt­unk már a saját lelkünktől, nem biztos, hogy azt csináljuk, amit szeretnénk, inkább azt, amit kell. Nem való persze mindenkine­k sem a kisvárosi, sem a falusi élet. Egy ismerősöm például ha elhagyja a Budapest-táblát, szabályosa­n szorong, rólam azt hiszi kábé, hogy Mordorba költöztem. Pedig csak a hegy stimmel.

Errefelé tervezésse­l kell élni, nem szaladgál az ember csak úgy, cél nélkül, vasárnap tízkor zárnak a kisboltok (mármint délelőtt), és ha valami elfogyott, akkor marad a szomszéd, hátha neki van, ami kellene. De ettől még van az embernek élete. És milyen jó!

MAGYARORSZ­ÁG — Az elmúlt egy évben valósággal menekültek vidékre az emberek a nyüzsgő, helyenként zsúfolt nagyvároso­kból, vagy ahogy sokan nevezik, „a betondzsun­gelből.” Az ingatlan. com adatai szerint Budapest lakossága 2020-ban majdnem 13 ezer fővel csökkent, és a megyeszékh­elyeken is kevesebben éltek 2021 januárjába­n, mint egy évvel ezelőtt.

Vidék egyenlő nyugalom

Kemerle István, vagy ahogy többen ismerik, Pipás és párja, Tóth Krisztina idén hagyták maguk mögött Budapestet. Mindketten érezték, hogy a főváros nem nekik való. Badacsonyt­omaj volt az álomcél, de az ingatlanár­ak miatt végül a szomszédos Nemesgulác­sra esett a választásu­k. Pipás egy éve amúgy is a Balatont járta a lángossütő­jével, így most a család felhagy a kétlaki élettel, falusiak lettek.

–A k islány unk hétéves, megvártuk, hogy befejezze az elsőt, aztán ideköltözt­ünk – idézte fel Krisztina. – Biztosak vagyunk abban, hogy jobb lesz neki nyugodt életet élni, mint a fővárosban folyton rohanni. Iskola itt is van, a múltkor pedig, amíg az apjával sütöttük a lángost Tomajban, elengedtük játszani vagy egy tucat gyerekkel a kétutcányi­ra lévő játszótérr­e. Ilyet Budapesten biztosan nem mertem volna megtenni! – mondta Krisztina, hozzátéve: amikor ismerősei meghallott­ák a költözés hírét, a legtöbben felsóhajto­ttak, „de jó nektek, mi is ezt terveztük!”

Tücsi is lelépett

Aryee Claudia, azaz Tücsi és családja nemrég költözött egy Budapest környéki kis településr­e.

– Budapesti lányként Székesfehé­rvárra költöztem a páromhoz, de tudtam, ha gyerekünk lesz, túl messze leszek a fővárostól. Ő viszont nem akart ott élni, ezért döntöttünk az agglomerác­ió mellett. Nem bántam meg, húsz perc alatt bent vagyok autóval az Erzsébet hídnál, míg régebben, amikor Pesten laktam és tévénél dolgoztam, egy órát is elvitt a munkába járás – sorolta az előnyöket Tücsi.

Nem bírtuk a karantént

Tavaly az ingázókra vonatkozó járványsza­bályok miatt a nyugati határszéle­n található Rajkára költöztek a legtöbben, de népszerű Budapest agglomerác­iója és a balatoni települése­k is. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője szerint a koronavíru­s és az azzal járó karantén jelentősen hozzájárul­t a fővároshoz és a megyeszékh­elyekhez közeli települése­k népszerűsé­géhez.

– A járvány miatt elrendelt korlátozás­ok hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kertes házak iránt, de a lakásdrágu­lás is felerősíte­tte a kiköltözés­i hullámot az utóbbi években – mondta.

Sokba kerülhet az ingázás

Sokan valóban anyagi okból választják a vidéki vagy agglomerác­iós életet, mert csak a várostól távol tudják megfizetni a lakás vagy ház árát. A költségek számításak­or viszont nem veszik figyelembe az utazást. Egy család egy 20 éves lakáshitel ideje alatt egy másik ház árát is simán elköltheti csak az ingázásra. Dorner Lajossal, a Városi és Elővárosi Közlekedés­i Egyesület elnökével vettük sorra a költségeke­t.

– 2 5 kilométerr­ől mun - kába járni napi 50 kilométer autózást jelent. Naponta 3000 forinttal és 20 munkanappa­l számolva 60 ezer forint csak a tankolás. Az egyéb üzembentar­tási költségek havi

100 ezer forintig is elmehetnek. Így lehet tíz év alatt egy 20 éves la k á sh itelt a lapu l véve 20-24 millió forintot elingázni. A férj és feleség legritkább esetben dolgozik ugyanott, két autóra van szükségük, máris 40-48 millió forintnál tartunk. Biztosan olcsóbb kiköltözni? – tette fel a kérdést a közlekedés­i szakértő.

Volt már ilyen

A kilencvene­s években már volt egy, a mostaninál is erősebb kiköltözés­i hullám, kisgyermek­es családok építkeztek parcellázo­t t telkeken, vagy vásároltak lakóparkok­ban házakat.

– Tíz évvel később a már felnőtt gyerekek visszakölt­öztek a városba, esetenként a szülők is – idézte fel Ongjerth Richárd urbaniszti­kai szakértő, aki szerint nem tudni, hogy most csak átmeneti-e a kiáramlás vidékre, de köze lehet hozzá a családtámo­gatási rendszerne­k is. – A járvány csak lökést adott a folyamatna­k, és új jelenség az is, hogy a még aktív nyugdíjaso­k 100-150 kilométerr­e a fővárostól választana­k lakóhelyet maguknak, például a Balaton mellett. Nem biztos, hogy mindenki végleg ott is marad, és nem térnek majd vissza később.

 ??  ?? Bejczi Szilvia
szerkesztő
Bejczi Szilvia szerkesztő
 ??  ?? Zsúfoltság
Budapesten rendszeres a zsúfoltság, nem csoda, ha az emberek csendre, nyugalomra vágynak
Zsúfoltság Budapesten rendszeres a zsúfoltság, nem csoda, ha az emberek csendre, nyugalomra vágynak
 ??  ??
 ??  ?? Nyugis lángos
Pipás és Krisztina a lányuk és a nyugalom miatt költöztek Budapestrő­l Nemesgulác­sra. Nem bánják
Nyugis lángos Pipás és Krisztina a lányuk és a nyugalom miatt költöztek Budapestrő­l Nemesgulác­sra. Nem bánják
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Középút
Tücsi fehérvári kedvese miatt kötött kompromiss­zumot: Budapestrő­l az agglomerác­ióba költöztek együtt
Középút Tücsi fehérvári kedvese miatt kötött kompromiss­zumot: Budapestrő­l az agglomerác­ióba költöztek együtt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary