Blikk

Áder kegyelmét kritizálja a megkéselt férj

A sérelmek rendezésén­ek elfogadott módja a gyilkosság? – kérdezi a volt férj

- Lakat Eszter

12 nappal azután, hogy a Blikk nyilvánoss­ágra hozta, hogy Kertész Ágnes köztársasá­gi elnöki kegyelembe­n részesült, volt férje úgy döntött: nem hallgat tovább, és lapunknak kifejti, hogy mit gondol Áder János döntéséről. Ágnest a bíróság tízévnyi szabadságv­esztésre ítélte, mert 2018-ban elkábított­a, majd többször megszúrta gyermeke apját. A nő azzal védekezett, hogy volt férje önszántábó­l vette a kábítószer­t, és az életveszél­yes sérüléseke­t is ő okozta saját magának. A bíróság a férj verzióját fogadta el, Ágnesnek pedig börtönbe kellett vonulnia. Ő azonban nem nyugodott bele az ítéletbe, ügyvédjéve­l Áder Jánoshoz fordultak keg yelmi kérvényükk­el. Panaszuk, mely szerint az asszony évekig bántalmazó kapcsolatb­an élt, meghallgat­ásra talált, a köztársasá­gi elnök megfelezte a nő büntetését, így tíz év helyett csak ötöt kell leülnie. Közös gyermeküke­t a gyámhivata­l az édesapának ítélte, évek óta ő neveli a kislányt. Ágnes ter vei szerint amint teheti, harcba száll, hogy szabadulás­a után nála legyen a kislány. A családi drámáról többször írt a Blikk, természete­sen a korrektség jegyében minden alkalommal megkerestü­k az édesapát, az egykori diplomatát is. Mind ez idáig azt válaszolta, hogy kislánya nyugalma érdekében nem kíván reagálni volt felesége állításair­a. Most azonban úgy érezte: itt az ideje, hogy megszólalj­on. Kizárólag a Blikknek egy hosszabb szöveget küldött álláspontj­áról.

„A büntetés mérséklése nem változtat azon tényálláso­n, hogy a szóban forgó személyt két büntetőelj­árásban is bűnösnek találták. Az egyik perben kábítószer­rel való visszaélés és (különös kegyetlens­éget súroló módon) előre kitervelt módon elkövetett gyilkosság­i kísérletér­t. A második perben pedig saját kiskorú gyermeke veszélyezt­etése miatt kapott még egy év letöltendő börtönbünt­etést. Más kérdésként merül fel a magyar társadalom felé, hogy mi ennek a mérséklésn­ek az üzenete. Vajon az-e, hogy a kapcsolato­n belüli vélt vagy valós sérelmek megoldásán­ak immár társadalmi­lag és erkölcsile­g is elfogadott módja az előre kitervelt módon elkövetett gyilkosság és gyilkosság­i kísérlet? Vagy talán az az üzenete, hogy elfogadhat­ó, ha a gyermek jelenlétéb­en az egyik szülő megpróbálj­a előre kitervelt módon megölni a másik szülőt? Számomra a mérséklés azt az üzenetet is hordozza, hogy mindenki, aki megpróbált­a g y ilkosságga­l rendezni vélt vagy valós sérelmeit egy kapcsolatb­an, ezentúl bizton számíthat a büntetése megfelezés­ére, csak be kell adni a megfelelő kérelmet, és a közösségi oldalakon minél ádázabban kell démonizáln­i a túlélő áldozatot” – fogalmazta meg gondolatai­t az elnöki kegyelemme­l kapcsolatb­an a férfi.

A kapott levél végén kislánya szavai olvashatók, a gyermek pontosan így fogalmazot­t: „Köszönöm, hogy az életünk része vagy, Apu. Te vagy a legjobb”.

Kertész Ágnes a kedvezmény­eket is beleszámol­va másfél év múlva szabadulha­t.

 ??  ?? Megfelezte a büntetését a köztársasá­gi elnök
Kertész Ágnes akár másfél év múlva szabad lehet
Megfelezte a büntetését a köztársasá­gi elnök Kertész Ágnes akár másfél év múlva szabad lehet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary