Blikk

Haltáp mérgezi a Balaton vizét

A környezett­udatos horgászok alapból főzött kukoricada­rát használnak

- Sz. Zs.

CSOPAK — Áll a bál a Balatonnál, a járvány tépázta szezon még el sem kezdődött, de a legnagyobb tavunk vízminőség­e körül máris a forrnak az indulatok. Egy most közölt tanulmány megállapít­ásai szerint a horgászok tehetnek arról, ha algásodik a tó, mert túlzásba viszik a haletetést.

– Visszautas­ítom ezeket a következte­téseket, miért lenne jó nekünk, hogy mocsárrá tegyük a tavat?! Nekünk is elsőrendű érdekünk, hogy tiszta vízben, egészséges halak nevelkedje­nek! – háborodott fel az elemzésen Balogh Tibor, a Balatoni Horgászegy­esületek Szövetségé­nek elnöke. – Sőt mi voltunk azok, akik a felmérés elkészítés­ét szorgalmaz­tuk, és részt is vettünk benne. A szabadidős horgászatt­al kapcsolato­s kérdőívet összesen 2079 horgász töltötte ki, ez tagságunk nagyjából 5 százaléka. A kutatók több más mellett arról is érdeklődte­k, hogy milyen csalival dolgoznak horgászain­k, mennyi etetőanyag­ot juttatnak a vízbe. A felmerésen alapuló számítások önmagukért beszélnek.

– Önmagában valóban sok a szabadidős és versenyhor­gászat során a Balatonba évente bejuttatot­t etetőanyag menynyiség­e, amely mintegy 2083 tonnára becsülhető, de ha azt vizsgáljuk, hogy mennyi a tó halgazdálk­odásának éves foszformér­lege, vagyis hogy ugyanakkor mennyi foszfor távozik a halfogás és a haltetemgy­űjtés során évente, akkor a tóba kerülő haleledel nem okozhatott olyan sokkot, amely érdemben befolyásol­hatta volna a tó vízminőség­ét, vagy szerepet játszhatot­t volna a tavalyelőt­ti algavirágz­ás kialakulás­ában – sorolta az érveket az egyesületi vezető.

A csopaki Rósa Bálint tegnap már kora reggeltől Tihanynál pecázott. A tapasztalt pecás szíve szerint nem is engedné a káros etetőanyag­ok használatá­t.

– A feleségem olvasta az interneten a hírt, és nekem is mondta, hogy a rengeteg etetőanyag­gal szennyezik a vizet, a foszfor miatt pedig aggódnak a szakértők. Látják, én ezért használok kukoricada­rát megfőzve. Mindig ezzel etetem a halakat, és ezzel biztosan kárt sem okozok – magyarázta a Blikknek a 77 éves férfi, aki tegnap egy 36 centis halat is kifogott, de egyből visszaenge­dte.

Ám Istvánovic­s Vera, a Magyar Tudományos Akadémia Vízgazdálk­odási Kutatócsop­ortjának tagja drámainak látja a helyzetet. A vízgazdálk­odási szakember bár ugyanazokk­al az adatokkal dolgozik, de saját további számításai szerint évente nem 8, hanem 80 tonna foszfor jut a tóba a speciális összetevők­ből készített haleledele­k révén. Szerinte félő, hogy a jelentős foszforsze­nnyezés miatt szakadt fel a medence aljáról nagy területen 2019ben – például Almádi körzetében – az algagyep, és zöldült be a tó.

 ??  ?? Dara
A főzött kukoricada­ra nem bántja a vizet, és még halat is lehet vele fogni
Aggódik
A hatvanas évek óta horgászó Bálint tiltaná a káros tápokat
Dara A főzött kukoricada­ra nem bántja a vizet, és még halat is lehet vele fogni Aggódik A hatvanas évek óta horgászó Bálint tiltaná a káros tápokat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary