Blikk

Teher lenne BástiJulin­ak a Nemzet Színésze cím

A színésznő úgy érzi, fiatal ő még a címhez, nem állná meg a helyét

- Cs. H. V. V.

BUDAPEST — Básti Juli sokat köszönhet Törőcsik Marinak, akire mindig is példaképké­nt tekintett. A két színésznő közeli baráti kapcsolato­t ápolt, ráadásul Törőcsik harminc éve egy olyan ajándékkal lepte meg kollégáját, amellyel egyértelmű­en utódának választott­a.

– Van egy olyan ereklye, amit Maritól kaptam, és máig féltve őrzöm. A története nagyon kalandos, ugyanis Blaha Lujza adott egy mellényt Somogyi Erzsinek, amit ő később továbbadot­t Mészáros Áginak, aki pedig odaadta Marinak, de ő a költözései során elveszítet­te. Helyette adott egy pici aranykeres­ztet, aminek a közepén volt egy apró rubinkő, valamint egy levelet is írt hozzá. Mindez 1989-ben történt, amikor együtt játszottun­k a Három

Törőcsik áprilisi halála után sokan találgattá­k, hogy a jelenlegi díjazottak kit választana­k helyére a Nemzet Színésze címre, s bár Mari már életében is Bástit szerette volna, ám végül Lehoczky Zsuzsát érte a megtisztel­tetés.

– Én tudom, hogy Mari engem akart, de teljesen biztos voltam benne, hogy nem engem választana­k. Lehoczkyt nagyra tartom, fantasztik­us színésznő, nagyon megérdem li a címet. Őszintén, eg y kicsit annak örülök is, hogy így alakult, mert szerintem én még fiatal vagyok ehhez – folytatta a 63 éves Básti.

– Egy ilyen elismerés még nehezebbé teszi az életet, mert egy ekkora díj súly, teher, mert utána mindig bizonyítan­i kell. Ráadásul a Maritól kapott ajándék akkora elismerés volt, hiszen hatalmas gesztus van egy ilyen kis apróság mögött, amely sok nehéz időszakon segített át. Nem akarom megmondani,

Básti Juli még mindig nem tudta feldolgozn­i kollégája halálát

lány kékben című darabban, és én azóta is kincsként őrzöm ezeket – mesélte Básti a Blikk.hu-n látható Blikk+Győző című műsorban Szabó Győzőnek.

A ruhadarab szimboliku­s jelentésse­l bírt, ugyanis az azt birtokló színésznő annak adta tovább, akit az utódának tartott. Mivel Törőcsik a mellény helyett adta a keresztet, egyértelmű­vé tette, hogy a fiatal Bástit látja méltónak a szerepre.

A hírességek egy súlyos beteg kislánynak segítettek a játszótérr­el

Ezt a keresztet és a levelet adta Törőcsik Mari Bástinak, amellyel utódának jelölte hogy kinek, de van olyan a fiatal színésznők között, akinek szívesen tovább is adnám.

Törőcsik Mar i elvesztésé­t egyébként máig nem dolgozta fel kolléganőj­e.

– Gyerekkoro­mtól kezdve ismerem őt, és nagyon kötődtem hozzá. Máig itt van a lelkemben. Mi nagyon sokat beszélgett­ünk, még akkor is, amikor beteg volt. Mindig hívtam, hallottam, hogy milyen állapotban van, hol tart a betegsége, és várható volt, hogy előbbutóbb ennek meg kell történnie. Amikor az ember elveszít valakit, akkor csak áll, és nem érti, hogyan mehet tovább az élet. Sokszor átéltem már ezt, de még most sem értem, valójában hogyan mehet tovább a világ...

Az áprilisban elhunyt Törőcsik Mari óriási űrt hagyott maga után

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary