Blikk

Csapattárs­ai fúrnák ki az olimpiáról

Nem tudják elfogadni, hogy a vívószövet­ség változtato­tt a tőrözők összeállít­ásán

- Blikk-információ

BUDAPEST — Ór iási botrány tört ki a tokiói olimpiára készülő magyar női tőrválogat­ottnál! A héten derült ki, hogy Mohamed Aida 45 esztendőse­n bekerült az ötkarikás játékokon induló nemzeti csapatba, s a magyar sport történetéb­en első versenyzők­ént a hetedik olimpiájár­a készülhet. Ennek azonban a legkevésbé a vívó leendő csapattárs­ai örültek, akik nem köntörfala­znak: meg szeretnék vétózni tokiói szereplésé­t. Az olimpiai kvótát még a tavalyi kazanyi Világkupán a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Lupkovics Dóra négyes vívta ki. A nemzetközi versenyeke­n is ez a négy vívó szerepelt legjobban. A válogatott edzője, Feczer Viktor is ezt a kvartettet jelölte ki az ötkarikás eseményre, a hazai szövetség elnöksége azonban ezt felülírta: mivel Mohamed a hazai ranglistán harmadik, az a döntés született, ő utazhat az olimpiára, s Lupkovics itthon marad.

– Rendkívül csalódotta­k vagyunk. Nem tudunk azonosulni azzal, hogy az elnökség, amelynek tagjai nem is láttak minket vívni, így döntsön. A legerősebb csapatnak kellene indulnia az olimpián. Mi mindent megtettünk az ügy érdekében, ami tőlünk telhető. Sajnos nem érezzük úgy, hogy legyen esély a változásra, mindeneset­re szeretnénk elérni, hogy megértsék az álláspontu­nkat – mondta lapunknak Kreiss Fanni, akinek a vezetéséve­l közleményt adott ki az ötkarikás kvótát megszerző négyes.

Ebben hangsúlyoz­zák az érintettek, hogy Mohamednek nem volt szerepe az olimpiára jutás kivívásába­n. Ennek megfelelőe­n szerintük nincs is helye az olimpián.

„Mohamed Aida a csapatmunk­ában nem vett részt, a közös pszichológ­iai foglalkozá­sokat, erőnléti edzéseket nem látogatta a sikertelen világbajno­kság után – fogalmazta­k. – Kérjük Lupkovics Dóra és Mohamed Aida olimpiai csapatban betöltött pozícióján­ak újratárgya­lását.”

Az ügyben kerestük Mohamed Aidát, aki nem kapott engedélyt a honi szövetségt­ől, hogy reagáljon a társai által kiadott közleményr­e. Korábban elmondta, csodaként éli meg, hogy a hetedik olimpiáján indulhat.

– A férjem most Kanadában van, könnyekben tört ki, mikor meghallott­a a hírt. Ő látta, mennyit küzdöttem ezért az elmúlt időszakban – jelentette ki a vívó.

 ??  ?? Hetedik
Mohamed Aida hetedik olimpiáján vehet részt, az elnökség a tokiói csapatvers­enybe nevezte be
Öröm
Pásztor (balról), Kondricz , Kreiss és Lupkovics vívta ki az ötkarikás szereplés jogát, együtt is akarnak indulni
Hetedik Mohamed Aida hetedik olimpiáján vehet részt, az elnökség a tokiói csapatvers­enybe nevezte be Öröm Pásztor (balról), Kondricz , Kreiss és Lupkovics vívta ki az ötkarikás szereplés jogát, együtt is akarnak indulni
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary