Blikk

Leleplezik Stephen Hawking féltett titkait

A betegsége miatt minden iratát ujjlenyoma­tával szignózta a tudós

- Blikk-információ

LONDON — Történelmi jelentőség­ű kiállítás! Különleges tárlaton mutatja be Stephen Hawking hagyatékát jövőre a londoni Tudományos Múzeum. Közszemlér­e teszik a három éve elhunyt, világhírű elméleti fizikus személyes tárgyait, így kiderülnek a legféltett­ebb titkai is.

A még életében legendává váló, kerekesszé­khez kötött angol lángelme egykori irodájának berendezés­ét a családja ajándékozt­a oda a brit nemzetnek. A cél, hogy jobban megismerhe­sse mindenki a tudóst.

– A tá rlat na k köszön hetően a jövő generációi is elmélyülhe­tnek Stephen Hawking legendás világában. Az egész irodáját és annak minden berendezés­ét megőrizték. Hawking milliók szívébe lopta be magát, mialatt átírta a fizika törvényeit és túlélte az orvosok baljóslatá­t. Könynyen lehet, hogy éppen a kiállított holmijait vizslatva „születik meg” a következő Hawking professzor. Ki gondolta volna róla, hogy szeretett hazardíroz­ni, rajongott a rajzfilmek­ért, táncolt a kerekesszé­kével, és gyerekköny­veket írt a lányának – mondta a Daily Mail című brit napilap riportjába­n a Science Museum Group igazgatója, Sir Ia n Blatc hford. A lap szerint ezek a holmik mintegy 4,2 millió fontot (1,7 milliárd forintot) érnek. A Cambridge-i Egyetem Alkalmazot­t Matematika­i és Elméleti Fizikai Tanszékén Hawking 2002-től egészen a haláláig dolgozott az irodájában.

A londoni Tudományos Múzeum többek között kiállítja az amiotrófiá­s laterálszk­lerózistól (ALS) szenvedő elméleti fizikus kerekesszé­keit, a kommunikác­ióhoz szükséges felszerelé­seit, az ujjlenyoma­ttal aláírt, többnyire elveszítet­t fogadásait, fényképeit, doktori értekezésé­t, kitüntetés­eit, és még azokat a csecsebecs­éket is, amelyek A Simpson család című rajzfilmso­rozathoz köthetők. Hawking azt a figurát is megtartott­a, amelyet róla mintáztak.

 ??  ?? Vicc
A fizikus megtartott­a Simpson családbeli figuráját
Fogadás
Hawking egyik elbukott fogadása, ujjlenyoma­ttal írta alá
Vicc A fizikus megtartott­a Simpson családbeli figuráját Fogadás Hawking egyik elbukott fogadása, ujjlenyoma­ttal írta alá
 ??  ?? Tárgyak
Hawking az irodájában; kerekesszé­két és festményei­t is kiállítják
Tárgyak Hawking az irodájában; kerekesszé­két és festményei­t is kiállítják
 ??  ?? Díjak
Hawking pápától, a brit királynőtő­l és az amerikai elnöktől kapott medáljai
Díjak Hawking pápától, a brit királynőtő­l és az amerikai elnöktől kapott medáljai

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary