Blikk

Bajjal járhat, ha nem veszi át az ajánlott levelet!

A szankciókt­ól nem mentesít, ha nem tudják kézbesíten­i az értesítőt

- J. Zs.

Járt már úgy ön is, hogy nem tudta átvenni a postán a hivatalos, tértivevén­yes levelet, és megindult egy eljárás a háttérben, amiről nem is tudott? Esetleg kopogtatta­k a rendőrök, mert nem jelent meg tanúként, vagy egy bírságot nem fizetett ki? Ez utóbbi történt a napokban a TNT dobosáva l, I nt ivel, azaz Zuber Krisztiánn­al is, aki ellen elfogatópa­rancsot adtak ki. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy elkerülhet­őek legyenek az ehhez hasonló helyzetek.

Ha nem keresi, visszavisz­ik

Az első és legfontosa­bb minden esetben – legyen az polgári vag y büntetőüg y, szabálysér­tési eljárás –, hogy az át nem vett levél nem mentesít az eljárás megindítás­a alól. A postás kétszer próbálja kézbesíten­i a levelet, ha nem sikerül, egy értesítőt hagy, amelylyel a postán lehet átvenni a küldeményt. – Mind a polgá r i, mind a büntetőelj­árásokban előfordul, hogy a címzett az átvételt megtagadja. Ilyen esetben úgy kell tekinteni, mintha azon a napon, amikor ez megtörtént, megkapta volna. Ez azért fontos, mert a kézbesítet­tnek tekintett iratot követően lehet alkalmazni a különböző jogkövetke­zményeket, mint például bírság vagy elővezetés – hívta fel a figyelmet dr. Wagner Ádám, a Wagner & Wagner Ügyvédi Iroda alapítója. – Másrészt viszont büntetőés büntető-végrehajtá­si ügyekben a kézbesítés megkísérlé­sének napját követő ötödik munkanapon akkor is kézbesítet­tnek kell tekinteni az iratot, ha a kézbesítés azért volt eredményte­len, mert az ügyirat a címzett értesítési címéről, tényleges tartózkodá­si helyéről és lakcíméről „a cím nem azonosítha­tó”, „címzett ismeretlen”, „elköltözöt­t” vagy „kézbesítés akadályozo­tt” jelzéssel érkezett vissza.

Milyen indokot fogadnak el?

– Fontos, hogy ha valaki nem vette át a levelet és elismeri a hatóság felé, hogy ennek figyelmetl­enség volt az oka, akkor a kifogását vagy kérelmét nem fogják elfogadni, hiszen a figyelmetl­enség önhibának minősül. Az indoklás általában akkor vezethet eredményre, ha igazolható, hogy a kézbesítés a postai küldeménye­k vagy hivatalos iratok kézbesítés­éről szóló jogszabály megsértésé­vel történt, vagy más okból nem volt szabálysze­rű, illetve akkor, ha az iratot a címzett önhibáján kívül nem tudta átvenni, mondjuk kórházban volt – mondta a szakember, aki hozzátette: mindenképp­en figyeljünk a határidőkr­e.

Mi lehet a következmé­ny?

A büntetőügy­ekben értelemsze­rűen akkor adnak ki körözést, ha a feltételez­ett elkövetőt keresik, vagy esetleg egy tanút próbálnak megtalálni.

– Polgári ügyekben eljáró bíróságok nem adnak ki körözést. Ugyanakkor, bizonyos esetekben – mint például egy válóper során – van lehetőség arra, hogy a bíróság elrendelje például az anya vagy a gyermek felkutatás­át. Az erről szóló végzést az illetékes rendőrkapi­tányságnak küldi meg – mondta dr. Wagner Ádám.

A polgári peres ügyeknél inkább az jelenti a kockázatot, ha mondjuk tanúként idéznek valakit, aki nem veszi át az idézést, akkor a bíróság elrendelhe­ti a tanú elővezetés­ét is, amely azt jelenti, hogy a rendőrség megkeresi, és jobb híján beviszi a bíróságra. Ennek a költségét viszont ráterhelik a magát előzetesen ki nem mentő tanúra.

A szabálysér­tési eljárásokb­an is adhatnak ki körözést, például akkor, ha a szabálysér­tési elzárással is büntethető személyt keresik, mondjuk éppen a jogerősen kiszabott bírság befizetésé­nek elmulasztá­sa miatt. Ez az úgynevezet­t átváltozta­tás, amely akkor lép életbe, ha első fokon jogerőre emelkedett egy bírság, mondjuk egy közlekedés­i szabálysér­tés miatt, de az illető nem fizette meg, vagy közérdekű munkában sem dolgozta le. Ilyenkor vagy fizet, vagy „leüli” a bírság összegét. De akkor is körözést adnak ki, ha valakit szabálysér­tési elzárás szankcióva­l sújtanak, és önként nem jelenik meg a kijelölt büntetés-végrehajtá­si intézetben.

 ??  ?? Két lehetőség
A postás két alkalommal kísérli meg az ajánlott levél átadását.
Ha nem jár sikerrel, értesítőt hagy, amellyel a megjelölt pos
tán vehetjük át a küldeményt
Két lehetőség A postás két alkalommal kísérli meg az ajánlott levél átadását. Ha nem jár sikerrel, értesítőt hagy, amellyel a megjelölt pos tán vehetjük át a küldeményt
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary