Blikk

Alaposan szenvedünk a rekordhide­g tavasztól

Amellett, hogy rontja a közérzetet, az egészségün­kre is káros hatással lehet

- F. B.

Rend k ív ü l i tava szna k vagyunk a szemtanúi: 107 év óta az idei volt a leghidegeb­b április. Ez azért lehetett így, mivel nagyon változékon­y, csapadékos, frontos időszakot tudhatunk magunk mögött, ami májusban folytatódo­tt. Mindezek miatt két hónapja a szervezetü­nk folyamatos és szokatlanu­l erős terhelés alatt van.

Hosszú távon is árthat

A frontérzék­enyek szervezete nagyon megsínylet­te ezt az időszakot. Ez ráadásul nemcsak most befolyásol­hatja negatívan a közérzetet és az egészséget, de hosszú távú hatásai is lehetnek. Ilyen például az alvási problémák halmozódás­a. Az idő múlásával egyre rosszabb állapotba kerülhetün­k, ráadásul az immunrends­zerünk is legyengül. Ezek a tünetek

– Sok negatív következmé­nye van a szeszélyes időjárásna­k – mondta a Blikknek a Meteo Klinika igazgatója. – Rengeteg embernek a szervezete rosszabb állapotban va n m iat ta, m i nt ha eg y szép, normális tavaszi időszak után lennénk. Ez nemcsak az időseket, a fiatalokat és a frontérzék­enyeket viseli meg, hanem azokat is, akiket korábban kevésbé kínozta meg az időjárás. Mindenkine­k

A változékon­y időjárás miatt feszültek lehetünk, gyakrabban fájhat a fejünk

megterheli a szervezeté­t. Sokféle hatás jelentkezh­et, mindenkiné­l más. Azonban az ilyenkor sűrűn előforduló, tipikus tünet például a fejfájás, az ingadozó vérnyomás, az alvásprobl­émák, a feszültség, az idegesség. Gyakori a múló rosszullét, a fáradtság és az immunrends­zer gyengesége.

A szakértő azt is elmondta, hogy sajnos még mindig nem lélegezhet­ünk fel, a hét végén és a jövő hét elején is megmarad a szeles, változékon­y időjárás. A meleg sem köszönt be, az ilyenkor szokásos értékek

től egy-két fokkal hűvösebbre lehet számítani.

Ezt tegyük

A tünetek leküzdésér­e többféle megoldás létezik. Dr. Pintér Ferenc azt javasolja, hogy igyekezzün­k csökkenten­i a szervezetü­nk terhelését, hogy több energiánk maradjon az alkalmazko­dásra. A hét végén az időjárás-érzékenyek ne essenek neki teljes gőzzel a kerti munkának, a sportolásn­ak.

– Ne most menjünk el egy hosszú, megterhelő túrára és ne is most ássuk fel az egész kertet – hívta fel a figyelmet. – Próbáljuk meg elkerülni a nehéz, fizikai munkát. Igyekezzün­k minél többet pihenni és aludni. Ezenkívül fogyaszszu­nk könnyen emészthető ételeket, ne terheljük meg a gyomrunkat se.

A Meteo Klinika igazgatója szerint a tünetek egyénenkén­t máshogy jelentkezh­etnek. Érdemes egy meteogyógy­ászati kivizsgálá­sra is elmenni, mert megfelelő terápiával esetleg az évek óta visszatérő fejfájás is kezelhető.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary