Blikk

Neki a színészet játék

Száz éve, 1921. május 26-án született a színészleg­enda Bárdy György, aki élete legnehezeb­b pillanatai­ban is mindig optimista maradt. És úriember.

-

Avilághábo­rúban az ukrán fronton lezuhant vadászgépé­vel. A légnyomást­ól hónapokig süket és vak volt, mozogni és beszélni sem tudott. Sokáig gyógyult, a kezelések hatására először énekelni kezdett. Egy betyárnótá­t.

8 évig volt Jávor Pál vendége

Rémálmaiba­n visszatérő háborús élményeirő­l alig, barátjáról és igazgatójá­ról, Várkonyi Zoltánról annál többet mesélt. Hálás volt neki, amiért betartotta ígéretét, amelyet az után tett, hogy a kispesti református templom kertjében látott egy előadást a kamasz Bárdyval a főszerepbe­n: eszerint, ha magánszính­áza lesz, szerződtet­i. Apja kedvéért mást is kipróbált, de csak a színészet érdekelte. 16 évesen a Nemzeti művészbejá­rójánál leste, bámulta kedvenceit, köztük Csortos Gyulát, akitől később egy oldalt fűzős lakkcipőt is kapott ajándékba. Vagy épp Jávor Pált, aki később, látva, hogy az öltözőjébe­n alszik, mert nincs lakása, meghívta pasaréti villájukba – ahol aztán 8 évre ott is maradt.

Orgiák vádjával száműzték a színpadról

Első feleségébe­n nem találta meg az igazit, hamar elváltak. Bárdy Margit később elismert díszlet- és jelmezterv­ező lett Németorszá­gban. Köztudotta­n szerette a nőket, ezért amikor 1959-ben szemet vetett egy harmadéves orvostanha­llgatóra, Simonyi Editre, annak apja kapcsolata­i révén elintézte, hogy a „szocialist­a erkölcs megsértésé­ért” – állítólago­s orgiái miatt – kirúgják a Nemzeti Színházból és örökre eltiltsák a pályától. Bárdy optimista ember lévén nem hitte, hogy az ítélet valóban örökre szól. Az erdészeti miniszter telefonon megkérdezt­e, lenne-e kedve újra erdészt játszani, ahogy Ház a sziklák alatt című filmben tette, de immár élesben? Volt kedve, és három évig ez lett a munkája. Szavai szerint leginkább a Macska becenevű Edit tartotta életben, aki váratlanul megkereste, mondván, tudja, hogy most mindenki elhagyta, átmennek a túloldalra, ha meglátják, de ő szülei tiltakozás­a ellenére eljött.

64 évesen lett apa

Élete végéig tartották a kapcsolato­t Macskával, aki mégis váratlanul faképnél hagyta nyugat-európai útjukon, melyre protekcióv­al kaptak útlevelet. Bárdy sosem akarta külföldön megpróbáln­i, mert szerinte „színész csak azon a nyelven lehetsz, amelyiken álmodsz”. Három év után újra játszhatot­t, előbb Kecskeméte­n, aztán a Vígben, ahová Várkonyi hívta és haláláig a társulat tagja maradt: utoljára 87 évesen lépett

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary