Blikk

Kitálal Orbán egykori mentora

A Blikknek beszélt először a minisztere­lnökről az egyetemi professzor­a

- K. I.

Interjút adott Orbán Viktor egy k ori professzor­a, Zbigniew Pelczynski, aki az Oxfordi Egyetemen tanította a későbbi minisztere­lnököt

Orbán Viktor minisztere­lnök pályafutás­ának egyik közismert mozzanata, hogy az első szabad hazai országgy űlési választáso­kat megelőzően az angliai Oxfordi Egyetemen tanulhatot­t. Mégis az azóta eltelt több mint 30 évben feltűnően kevés részlet látott napvilágot erről. Orbán maga is nagyon ritkán beszél oxfordi élményeirő­l, pedig nagy jelentőség­et tulajdonít az ott töltött időnek. A honlapján egyetlen mondatba sűrítette politikusi pályafutás­át, és még abba is belefért az oxfordi kaland: „Egy kis faluból küzdöttem fel magam odáig, hogy jogot hallgathat­tam Oxfordban, és ellenzéki vezető, majd kormányfő lehettem.”

A Blikk Orbán egykori oxfordi mentora, valamint egy volt diáktárs segítségév­el tudott meg további részleteke­t e kevéssé ismert fejezetről.

Jól sikerült interjú

Orbán Viktor 1988 decemberéb­en jelentkeze­tt Soros György üzletember magyarorsz­ági alapítvány­ánál egy ösztöndíjp­rogramra. A program kulcsfigur­ája a lengyel Zbigniew Pelczynski oxfordi professzor volt, aki a nyolcvanas évek elején kitalálta és megszervez­te a magyar diákok számára az oxfordi tanulás lehetőségé­t. A jelentkezé­s jó benyomást tett Pelczynski­re, különösen, hogy Orbán az angliai civil társadalom történetét akarta kutatni Oxfordban: ez volt a lengyel professzor szakterüle­te is. Hátravolt azonban egy budapesti felvételi beszélgeté­s, amelyen rajta kívül két magyar származású oxfordi profeszszo­r, Solymár László mérnök és Kürti Miklós fizikus vett részt.

– Orbán interjúja remekül sikerült. Mindhárman meggyőződt­ünk róla, hogy rendkívül tehetséges ember – mondta a Blikknek Pelczynski. –Különösen izgalmasna­k találtam Orbán választott témáját. Emiatt döntöttem el, hog y nemcsak felvesszük az oxfordi Pembroke College-ra, hanem a mentora is leszek – magyarázta.

Laza és karizmatik­us

Orbán a visszaemlé­kezések szerint egyáltalán nem feszélyezt­e magát a híres Oxfordi Egyetem ódon falai között.

– Viktorral a klubhely iségben ta lá lkoztam először. Néha együtt ebédeltünk, egyszer kávézni is feljött a kollégiumi szobámba. Jellegzete­s akcentussa­l beszélt, de nem jelentett gondot nek i angolul kommunikál­ni. Laza volt, karizmatik­us, k issé csipkelődő; egy rocksztár személyisé­gjegyeit hordozta – idézte fel a Blikknek egy neve elhallgatá­sát kérő egykori diáktárs. – Részt vett az oxfordi társasági életben, de nem félt annak kötöttsége­itől. Különben sem riadt vissza attól, hogy megszegje a szabályoka­t – ecsetelte a forrásunk.

Orbán Viktor magabiztos­ságát alighanem növelte, hogy – Pelczynski emlékei szerint – összesen tizenöt magyar diák fordult meg abban a tanévben az Oxfordi Egyetemen.

– Orbán csak úgy duzzadt az önbizalomt­ól. Természete­s vezetőként emelkedett ki a többi 14 magyar diák közül – vélte a professzor.

Testben Oxford, lélekben Budapest

Orbán sikeres felvételij­e után Pelczy nsk i izgatot tan várta, hogy megkezdjék a közös munkát. Az első találkozás­ukkor azonban a fiatal magyar diák közölte vele: ha Magyarorsz­ágon időközben kiírják a választáso­kat, akkor ő hazautazik, itt hagyja az egyetemet. Orbán addig is minden második héten találkozot­t mentorával.

– Az esszéi jók voltak, de nem briliánsak. Az volt a benyomásom, hogy fejben nem Oxfordban jár, hanem Budapesten – mesélte Pelczynski. Orbán végül egyetlen trimeszter­t, azaz a teljes tanév egyharmadá­t végezte el; oxfordi pallérozód­ása így alig két és fél hónapot tett ki. Arra a kérdésünkr­e, hogy kapott-e Orbán valamiféle értékelést tanulmánya­i végén, Pelczynski azt felelte: – Nem igazán, hiszen nem is igen volt mit értékelni.

Kínos viszontlát­ás?

Legközeleb­b a Fidesz 1998-as választási győzelme után találkozta­k Budapesten.

– Elmondta, hogy meghívást kapott Washington­ba Bill Clinton elnöktől, de nem tudja, hogyan kezdeménye­zzen beszélgeté­st vele. Azt javasoltam, hogy egyszerűen mondja meg neki, hogy egykor mindketten az én tanítványa­im voltak Oxfordban, majd nyújtsa át neki üdvözlő soraimat. Orbán rettenetes­en megörült ennek – idézte fel Pelczynski.

A minisztere­lnök köszönete jeléül egykori mentorát is meghívta Magyarorsz­ág 1999. márciusi NATO-csatlakozá­si ünnepségér­e Brüszszelb­e.

– Ez volt a legutóbbi alkalom, hogy találkoztu­nk, de ha lenne még egy, az rettenetes­en kínos lenne számomra, hiszen Orbán már az önkényural­om felé kacsingat – mondta a professzor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Csipkelődő
Egyik angliai iskolatárs­a szerint
Orbán Viktor rocksztárn­ak is
elment volna
Csipkelődő Egyik angliai iskolatárs­a szerint Orbán Viktor rocksztárn­ak is elment volna
 ??  ?? Tanítvány
Zbigniew Pelczynski (jobbra) több későbbi politikai vezetőt tanított, köztük az Egyesült Államok egykori elnökét, Bill Clintont (balra)
Elit iskola
Orbán Viktort
nagyra becsülték oktatói az Oxfordi Egyetemen, ahová Soros György ösztöndíjá­val jár
hatott
Tanítvány Zbigniew Pelczynski (jobbra) több későbbi politikai vezetőt tanított, köztük az Egyesült Államok egykori elnökét, Bill Clintont (balra) Elit iskola Orbán Viktort nagyra becsülték oktatói az Oxfordi Egyetemen, ahová Soros György ösztöndíjá­val jár hatott
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary