Blikk

Mackók Palotása

Elindul az ellenzéki előválaszt­áson az 1990-es évek ikonikus politikusa

- Kozák Dániel

A véletlenne­k k öszönhető az a cso - kornyakken­dő, amiről egy ország ismerte meg az 1990 - es évek ikonikus politikusá­t, Palotás Jánost – mesélte a Blikknek a vállalkozó, aki ma már nagypapa, és plüssmackó­k tömegével várja unokáit

▶ A rendszervá­ltás után ön volt az egyik legnépszer­űbb politikus, de 1994 után kiszállt a politikábó­l. Most, közel 30 év után elindul az ellenzéki előválaszt­áson. Mi történt, hogy újra ringbe száll? Palotás János: Sok minden. Annak idején a rendszervá­ltó választáso­n ültem be a parlamentb­e, és nagyon sok a hasonlóság az 1990-es évek és a mostani időszak között. Olyan mélyre süllyedt a magyar társadalom­politika, hogy szerintem rendszervá­ltó választásr­a van szükség, amibe muszáj beszállni.

▶ Ugyanabban a választóke­rületben indul, ahol 1990-ben?

Palotás: Igen, ugyanúgy a X VI. kerületben lakom, ott is indulok, de már Zugló egy része is beletartoz­ik a választóke­rületbe.

▶ Melyik párt színeiben indul, illetve melyik frakcióba ülne, ha győz?

Palotás: Függet len ként akartam indulni, ahogy 1990ben is, de az ellenzéki megállapod­ás szerint, hogy ha el akarsz indulni az előválaszt­áson, akkor előre meg kell mondanod, hogy melyik frakcióba fogsz beülni. Nekem nagyon sokat jelentett, hogy Pálinkás Józsefékne­k sikerült megállapod­niuk a hat ellenzéki párttal, hogy a volt oktatási miniszter által alapított Új Világ Néppárt is indul az előválaszt­áson és ők támogatták a jelöléseme­t. Ők jelöltek, ha sikerül frakciót alakítaniu­k, akkor oda ülnék majd be.

▶ Az első ciklusból, amikor ön képviselő volt, csak néhány képviselő maradt a jelenlegi parlamentb­en, például Orbán Viktor minisztere­lnök vagy Varga Mihály pénzügymin­iszter. Milyen emlékei vannak róluk?

Palotás: Varga Mihályról a mai napig is fenntartom, hogy szakember, kultúrlény, aki érti a szakmáját. Orbán Viktorral nekem a parlament előtt is voltak kisebb problémáim, az első parlamenti ciklusában már teljesen kimutatkoz­ott a hatalommán­iás felfogása.

A rendszervá­ltás idején önt tartották az egyik leggazdaga­bb magyar vállalkozó­nak. Most hova sorolná magát a rangsorban?

Palotás: Annak tartottak, de közel sem voltam az. Megvolt már a 90-es évek elején az anyagi biztonságo­m, nem a politikai hatalom valamelyik üstjéből kellett remélnem valami jussot. Tényszerűe­n a sokszorosá­t gondolták annak itthon és külföldön is, mint a valós gazdasági hátterem. De nem volt vele bajom, mert nem úgy vágták a fejemhez, hogy nem érdemlem meg. Ma is stabil az anyagi hátterem, nem függök semmilyen kormányzat­i megrendelé­stől, de a 100 leggazdaga­bb között nem vagyok.

▶ Mivel foglalkozi­k most?

Palotás: Eg y eg yszemélyes tanácsadó irodát vezetek, amellyel az elmúlt években a magyar államot, a Magyar Nemzeti Bankot és az Állami Számvevősz­éket ültettem le a törvényszé­k elé, amiért nem működtek megfelelőe­n a csődbe ment brókercége­k ügyében. Összesen 1652 károsultat képviselek a 60 ezerből.

▶ A legendás csokornyak­kendője megvan még? Mindenki erről ismerte a 90-es években.

Palotás: Mindig hordtam rendes nyakkendőt és csokornyak­kendőt. Úgy alakult, hogy a taxisbloká­d idején csokornyak­kendő volt rajtam. Ez véletlen volt. Tény, hogy ez még egy nagyot dobott az ismertsége­n. Ezért utána egy jó darabig ragaszkodt­am hozzá, és hihetetlen sok csokornyak­kendőt kaptam ajándékba. Ma már kicsit lazább vagyok. Ez talán a korral jár, azzal beszélgete­k, aki barát vagy aki engem keres, senkit nem zavar, hogy a bejövetelk­or plüssállat­okat látnak, mert amikor az unokák bejönnek, akkor nekik itt játszótér van.

▶ Tehát lazább és lezserebb?

Palotás: Igen, azt gondolom. Eg yébként nem kényelmes, ezért nem feltétlenü­l kell, hogy legyen rajtam zakó. Az aztán végképp nem feltétlenü­l kell, hogy begombolta­n, nyakkendőv­el hordjam.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Egyenruha
Tizenkilen­c évvel
ezelőtt még mel
lényben, nyakken
dőben adott inter
jút lapunknak az
üzletember
Egyenruha Tizenkilen­c évvel ezelőtt még mel lényben, nyakken dőben adott inter jút lapunknak az üzletember
 ??  ?? Lezser
Ma már se öltönyt, se nyakkendőt nem visel az ellenzéki előválaszt­ásra készülő tanácsadó, aki élvezi a kötetlen öltözködés­t
Lezser Ma már se öltönyt, se nyakkendőt nem visel az ellenzéki előválaszt­ásra készülő tanácsadó, aki élvezi a kötetlen öltözködés­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary