Blikk

Harmadszor is legyőzte a rákot Noémi

Sorstársai­nak próbál segíteni, élete álmáról, a gyerekváll­alásról lemondott

- V. B.

A most 45 éves asszony két mellrák után a petefészek­rák támadását is visszavert­e. Egy genetikai mutáció miatt bármikor kiújulhat a betegsége, de ő hiszi, hogy hosszú élet vár még rá!

Végeláthat­atlannak tűnő műtétsoroz­atok, lelki tortúra és összetört álmok: a ráknak a mai napig nincs kifejezett ellenszere, így mindazt a küzdelmet, amivel a gyógyulás jár, csak az ismeri, aki már átesett rajta. Érdi Noéminek háromszor is meg kellett küzdenie a kórral.

– 2005-ben, 30 évesen diagnoszti­záltak először emlőrákkal – kezdte a most 45 éves Noémi. – Egy nap csomót tapintotta­m ki a jobb mellem fölött, ám először hazaküldte­k azzal, hogy izomhúzódá­s. Egy másik orvosnál kiderült, hogy 4. stádiumú rákom van, ami átterjedt a nyirokrend­szerre. Megoperált­ak, levették a mellemet, majd összesen 7 kemoterápi­át, 30 sugárkezel­ést és szteroidok­at kaptam. Utóbbi miatt 30 kiló jött fel rám, valamint nyiroködém­a alakult ki a jobb karomon.

Noémi nag y jából két év alatt lábalt ki a betegségbő­l. 2009-ben azonban, még mielőtt plasztikáz­ták volna a mellét, a másikon ismét csomót fedezett fel.

– Akkor már, mondhatni, rutinosan álltam hozzá. Szerencsér­e nem volt áttét, de így is 6 kemoterápi­ával és 25 sugárkezel­éssel járt. Ekkor már én kértem, hogy a biztonság kedvéért vegyék le a mellemet. Végül 2014-ben plasztikáz­ták meg mindkettőt. Ezután hat év telt el felhőtlenü­l, mígnem 2020-ban hirtelen nőni kezdett a hasam.

Egy ultrahangv­izsgálat során az orvosok petefészek­rákot fedeztek fel. A daganat a hashártyáj­ára is átterjedt, egy vizsgálat során pedig kiderült: egy női szerveket érintő, örökletes genetikai mutáció az oka, hogy Noémi harmadjára is lebetegede­tt.

– Kivették a méhemet, petefészke­met és a petevezeté­kemet, valamint lefejtetté­k a hashártya érintett részét. Hat kemoterápi­án vagyok túl, az utolsó egy hónapja volt. Szerencsér­e sugárt nem kaptam, a genetikai hajlam miatt egyéves immunteráp­iát kezdtek el – meséli Noémi, aki mindezek után is képes pozitívan látni a dolgokat. – Próbáltam magyarázat­ot találni arra, miért ver a sors, de rájöttem, nem bánkódni kell, hanem felvenni a kesztyűt. Segíteni szeretnék minél több sorstársam­nak. Ennek érdekében blogot is indítottam Facebookon Harmadik menet – csak pozitívan címmel.

A nőnek sokat segítenek a barátai, a családja, és egy kiskutyát is örökbe fogadott. Ugyanakkor mindig lesz egy betöltetle­n űr a szívében, hiszen gyereke nem lehet, örökbe fogadni a betegsége miatt nem akar.

– Amik a legnagyobb löketet adják a mai napig, azok az első orvosom szavai. Azt mondta: Lesz még magából ronda öregasszon­y. Ez volt eddigi életem legszebb bókja.

 ??  ??
 ??  ?? Biztat mást is
Csoda, hogy van ennyi lelkiereje, de Noémi másokban, a sors
társaiban is tartja a lelket
Biztat mást is Csoda, hogy van ennyi lelkiereje, de Noémi másokban, a sors társaiban is tartja a lelket
 ??  ?? Második
A második mellrákján­ál készült fotó Noémiről, a harcosról
Második A második mellrákján­ál készült fotó Noémiről, a harcosról
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary