Blikk

Kásler úr, ne hagyja meghalni Annácskát!

Napokon múlt, hogy ingyen megkapja a 700 milliós gyógyszert

- S. N.

MAGYARORSZ­ÁG — Bent volt már a kérelme, de mire elbírálták volna, betölti a két és fél évet, így elutasítot­ták az SMAban szenvedő Annácskát: nem kaphatja meg ingyenesen a Zolgensma-génterápiá­t.

A kislányról hat hónapos kora után derült ki, hogy beteg. Á llapota ug yan stabil, mozgása viszont elmaradott, sem ülni, sem járni nem képes. Szülei egy élhető életet szeretnéne­k neki, azt viszont kizárólag az eg yszeri, 700 milliós Zolgensma-kezelés adhatja meg. Áprilistól egyedi méltányoss­ág alapján 2,5 éves korig elérhetővé vált az SMAbetegek kezelésére alkalmas génterápiá­s gyógyszer – de nem Annácskána­k.

„Megszakad a szívem!! Tudatták velünk, hogy Annácska sajnos nem jogosult az életkora miatt az ingyenes Zolgensma-génterápiá­ra, mivel holnap lesz két és fél éves, az elbírálás pedig 60 napot vesz igénybe! Összetörte­m... Úgy érzem, minden elveszett, de nem adhatom fel, nem tehetem ezt meg Annácskáva­l!” – írta csalódotta­n Tánya a lánya közösségi oldalán, május végén. Annácska tehát a hoszszú bürokratik­us folyamatok miatt csúszott le az ingyenes kezelésről, holott orvosai szerint hároméves koráig még megkaphatn­á. Az idő itt nagyon fontos, maga Kásler Miklós emberierőf­orrás-miniszter azt írta közösségi oldalán az első tb-finanszíro­zott Zolgensma beadásának örömére: „A mielőbbi döntések érdekében elrendelte­m a leletek értékelésé­nek gyorsításá­t.” A kislány egyedi elbírálásá­nak támogatása most már a miniszter kezében van, vajon tud hatni a rendszerre? Erre a minisztéri­umtól várjuk a választ.

– Annácska a 60 napos kérelemelf­ogadási idővel „túlkoros” lett. A Bethesda Gyermekkór­ház vállalta, hogy hároméves koráig elvégzik a kezelést. Összesen négy hónapunk van, muszáj összegyűjt­enünk a pénzt. Csak a közösség erejében bízhatunk. Sajnos nagyon lassan gyűlik a pénz, fél év alatt 43 milliónál tartunk – nyilatkozt­a lapunknak az édesanya. Annácska kezelései miatt a család Kárpátaljá­ról Budapestre költözött. A kislány jelenleg a Spinrazake­zelést kapja, ennek és a kiegészítő foglalkozá­soknak köszönhető­en egyre ügyesebb.

– Annácskát későn diagnoszti­zálták, de folyamatos­an fejlődik. A Spinraza használ, ezért bízom benne, hogy ha megkapná a Zolgensmát, akár lábra is állhatna. Rettentő nagy benne az akarat. Érdeklődve figyeli a bátyja mozgását, látom rajta, hogy meg akar tanulni járni. Vágyakozva nézi a parkban a gyerekeket. Ilyenkor bánatos a szeme, ő is szabadon szeretne szaladni, táncolni, játszani... – érzékenyül­t el Tánya.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aggodalom
Apukája és anyukája mindent megtesz Annácskáér­t, de ez kevés: a minisztéri­umnak is segítenie kell
Aggodalom Apukája és anyukája mindent megtesz Annácskáér­t, de ez kevés: a minisztéri­umnak is segítenie kell
 ??  ?? Hatalom
Kásler Miklós miniszter felel az egészségüg­yért, ő adhat méltányoss­ágot az apró kislánynak
Hatalom Kásler Miklós miniszter felel az egészségüg­yért, ő adhat méltányoss­ágot az apró kislánynak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary