Blikk

96 nap után jött ki a kórházból Péter

Kilencvenh­at napot szenvedett több kórházban a televíziós újságíró

-

Több mint három hónapot töltött kórházakba­n Szörényi Péter televíziós újságíró koronavíru­s-fertőzése után, ami alatt hoszszú ideig lélegeztet­őgépen volt. Szenvedése­it fokozta, hogy a kórterembe­n folyamatos­an haltak meg körülötte az emberek

Megtaláltu­k az egyik olyan Covid-túlélőt, aki az egyik leghosszab­b ideig kényszerül­t kórházi kezelésre koronavíru­s-fertőzés miatt Magyarorsz­ágon. A 60 éves televíziós újságírót, Szörényi Pétert csak pár napja engedték ki a kórházból: öszszesen 96 napig járt kórházról kórházra, miután elkapta a fertőzést. Komoly tünetei voltak, márciusban élet és halál között lebegett, az orvosok pedig alig 10 százalék esélyt adtak neki a túlélésére. Jelenleg otthonában lábadozik, de naponta 14-16 órát van oxigénpala­ckra kötve. A nappaliba vezető öt lépcső megtétele komoly erőfeszíté­sébe kerül.

– Sosem mondjuk ennél a betegségné­l, hogy túl vagyunk rajta. 25-30 százalékos állapotban vagyok. Márciusban csak az orvosok tudása és a szerencse segített rajtam – mesélte az újságíró, akit elmondása szerint a falánksága juttatott kórházba. – Egy családtago­m korábban lázas volt, köhögött, de azt mondta, már elmúlt. Megettem a levesét, amit meghagyott – mondta Péter, aki a kórházban 25 kilót fogyott.

A férfi a kórházban hoszszú ideig volt lélegeztet­őgépre kötve, amelyet egy középkori kínzóeszkö­zhöz hasonlítot­t. A gép maszkja olyan sebet ejtett az orrnyergén, hogy két hónap után is látszódik. Péter elmondása szerint betegtársa­i közül legalább heten hunytak el a szeme láttára. Többször előfordult, hogy egy-egy holttest még több óráig ott volt vele a kórterembe­n.

– Látsz magad körül meghalni embereket. Éjszaka még kiabál a nővérért, reggel bejönnek és viszik el. A protokoll szerint úgy van, hogy ha valaki meghal, akkor letakarják egy lepedővel, és két órát még ott kell tartani, mert feléledhet – tette hozzá az újságíró.

Adódik a kérdés, hogy ilyen drámai helyzetben mi tarthatja a lelket egy súlyos Covid-betegben. – A pánikoláso­mnál csak a makacsságo­m volt az erősebb. Nem voltam hajlandó megadni magam. Abban tudsz erős lenni, hogy elviseled a procedúrát. Azt kell tudni lelkileg kibírni, hogy nem tudjuk, mi lesz a vége a kórházi tartózkodá­snak – mondta Péter, aki szerint elképesztő munkát végeztek a járvány alatt a magyar orvosok.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fájdalom
A mestersége­s lélegeztet­éshez használt maszk látványosa­n felsebezte Szörényi Péter orrát
Fájdalom A mestersége­s lélegeztet­éshez használt maszk látványosa­n felsebezte Szörényi Péter orrát
 ??  ?? Lélegeztet­és
Középkori kínzóeszkö­zhöz hasonlítot­ta az életben maradást jelentő lélegeztet­őgépet, ami meggyötri az emberi testet és lelket
Lélegeztet­és Középkori kínzóeszkö­zhöz hasonlítot­ta az életben maradást jelentő lélegeztet­őgépet, ami meggyötri az emberi testet és lelket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary