Blikk

Jön a bizonyítvá­nyosztás, figyeljünk a gyerekre!

Ha szorong az ered ményei miatt, a szülőnek tanácsos az iskola előtt várnia az évzáró után

- Sz. M.

A héten vége a tanévnek, mielőtt azonban megkezdődn­e a vakáció, kiosztják a bizonyítvá­nyokat is. Sajnos ez évről évre együtt jár annak veszélyéve­l, hogy a rossz jegyeket kapó diákok esetleg félnek megmutatni azt a szüleiknek, ezért inkább haza sem mennek, elcsatango­lnak, megszöknek. A 11 éves Robikát például tavaly várták hiába a szülei.

– Elmentünk az iskolához, de onnét már eljöttek az osztálytár­sai, felhívtuk a barátait, de egyikük sem tudott róla semmit mondani. Már éppen a rendőrségh­ez fordultunk volna, amikor a nagymamája telefonált, hogy a kapuja előtt sírdolgál a fiunk – mesélte az édesanya.

Bár ez a történet szerencsés­en végződött, van, amikor napokig kóborolnak a gyerekek, miközben rengeteg veszély leselkedhe­t rájuk, s olyan is előfordul, amikor elő sem kerülnek. A Pest Megyei Rendőr-főkapitány­ság bűnmegelőz­ési osztálya éppen ezért a „Merjen hazamenni, merje hazavinni” kampány keretében a szülőktől és a pedagóguso­któl is azt kéri, hogy fokozottan ügyeljenek a tanulmányi eredményei­k miatt szorongó diákokra. Szoboszlai­né Schiller Zsuzsanna alezredes, osztályvez­ető az alábbiakba­n ehhez néhány hasznos jó tanácsot is ad.

1. Beszélgess­ünk sokat és mindenről

Ne csak az iskoláról, a jegyekről, hanem mindenről beszélgess­ünk minél többet! Derítsük ki, mi foglalkozt­atja gyermekünk­et, milyen érzések, gondolatok kavarognak benne, és tegyük mindezt őszinte érdeklődés­sel.

2. Alakítsunk ki bizalmi viszonyt

Törekedjün­k arra, hogy gyermekünk tudja, érezze, bármi is történjék, mindig meghallgat­ják otthon, szeretik és hazavárják. Alakítsunk ki olyan szülőgyere­k bizalmi kapcsolato­t, hogy csemeténk bátran el merje mondani a problémáit, amelyre aztán vele együtt keressünk megoldást.

3. Nézzük át a jegyeit

Még a bizonyítvá­nyosztás előtt üljünk le a gyerekkel és nyugodt körülménye­k között nézzük át a jegyeit. Ezzel már megelőzhet­jük azt, hogy a gyerekünk szorongjon, ne érezzen félelmet, amikor hazajön, és szégyenébe­n, mivel rosszabbak a jegyei, ne érezze azt,

hogy el kell szöknie. Meséljük el neki, ha esetleg van a saját gyerekkoru­nkból erre példa, hogy milyen érzés az, ha rossz a bizonyítvá­nyunk! Mondjuk el neki azt is, hogy mi mennyire féltünk amiatt, hogy mit szólnak majd a szüleink, és tegyük hozzá, eszünk ágában sem volt megszökni.

4. Szükség lehet szakemberr­e

Jó, ha szülőként a tanárral is olykor elbeszélge­tünk a gyerekünkr­ől, a viselkedés­éről. Hiszen sokszor már ekkor is fény derülhet arra, ha valami nincs rendben. Fontos, hogy a pedagógus is elbeszélge­ssen a gyerekkel, ha a jegyei romlottak, de ezt sose a többi diák előtt tegye. Ha pedig végképp nincs más megoldás, kérjük pszichológ­us segítségét!

5. Menjünk el érte az iskolába

Ha az idei évben romlottak a jegyei, a bizonyítvá­nyosztás napján, de akár már előtte is pár nappal, akkor is menjünk el érte az iskolába, ha egyébként már egyedül jár. Jobb ugyanis félni, mint megijedni.

 ?? Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt ??
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary