Blikk

„A párok ne nézzenek félre, csak egymás szemébe”

Piri néni és Bandi bácsi a munkában és a tiszteletb­en hisz

- V. B.

DEBRECEN — Kölcsönös tiszteletb­en, szeretetbe­n és egyetértés­ben 62 éve él együtt Kiss András (91) és Piroska (85). Az idős házaspár kétkezi munkával építette fel közös életét, szerelmük lapjait többdobozn­yi album őrzi.

– A legkedvese­bb képünk ez az esküvői fotó, amely évtizedek óta lóg itt az előszoba falán. Ennyi év után szinte el sem hiszem, hogy ezek egy

koron mi voltunk – akasztotta le a nagy becsben őrzött képet Piri néni, miközben beléptünk mögötte a házuk ajtaján. A konyhából karalábéle­ves és a tésztából, krumpliból és szalonnábó­l készülő slambuc illata áradt. Éppen ebédidőben érkeztünk. – Mindketten földművesc­saládban nevelkedtü­nk, a mai napig szinte mindent megtermelü­nk magunknak. A veteményes­ben paradicsom, paprika, hagyma, répa, borsó, bab, alkalomadt­án dinnye is terem. Az udvarban birkát, tyúkot, kakast tartunk. Naponta kétszer gondoskodu­nk az állatokról, a gyapjút eladjuk, papa pedig a mai napig maga vágja le a jószágokat – mesélte Piroska, aki gyönyörű virágos- és szőlőskert­et is gondoz férjével. – Egykor lovak, disznók, tehenek is voltak. Akadt, hogy egyszerre kettőt fejtem, mindennap volt friss tej az asztalon. Ma már ezt nem bírnánk – sóhajtott.

Bár mindketten nehézkesen mozognak és az egészségük sem a régi, korukhoz képest még most is energikusa­k. A nehezebb munkákban két fiuk segít nekik, mint mondták: ügyelnek rájuk, mint a malacokra.

– Huszonnégy éves voltam, amikor az első fiunk született. Akkor egy éve voltunk házasok, de papa már évek óta udvarolt. Szomszédok­ként együtt nőttünk fel, később mindenhová együtt jártunk. Kettesben persze sosem lehettünk, a bálokra mindig a mamám kísért minket. Utána Bandi elment három évre katonának Kiskunhala­sra.

– Folyamatos­an leveleztün­k, néha haza is látogattam. Miután leszerelte­m, udvaroltam pár évig, majd egy nap átmentem az apámmal, és kikértem Piri kezét – nevetett fel Bandi bácsi. Azóta állandóan együtt vannak, egy félholdas területen élnek.

– Sosem telt el nap egymás

nélkül és sosem feküdtünk le haragban.

Ma a legnagyobb örömünk, amikor a dédunokáin­k szaladgáln­ak a kertben. Bár az évek

során voltak megpróbált­atások, végig kitartottu­nk egy

más mellett. Sokszor forgatjuk a régi albumokat, papa a mai napig meg tud lepni egy kis édes borral, csokoládév­al és süteménnye­l. A titok, hogy a párok ne nézzenek félre, csak egymás szemébe. Mi sosem voltunk hűtlenek, még gondolatba­n sem! Ugye gondolatba­n sem? – bökött oda Piri néni a papának, aki nagy egyetértés­ben mosolygott: még gondolatba­n sem.

 ??  ?? Piri néni és Bandi bácsi egész életük
ben ismerték egymást, de sok munka van a nászban
Piri néni és Bandi bácsi egész életük ben ismerték egymást, de sok munka van a nászban
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary