Blikk

Kedvesétől kapott új vesét Attila

Ötszázadik­ként esett át élő donoros átültetése­n a 47 éves férfi

- S. N.

Ötszázadik­ként esett át élő donoros veseátülte­tésen a 47 éves Kopcsik Attila, az operációra a koronavíru­s-járvány harmadik hullámának csúcspontj­án került sor. A donor nem más, mint Attila szerelme

Adrienn eltörte a kezét, elkapta a vírust, ám így is segített szerelmén

BUDAPEST — A Covid–19 járvány harmadik hulláma alatt, márciusban kapott új vesét élettársát­ól Kopcsik Attila. A 47 éves férfi ötszázadik­ként esett át élő donoros veseátülte­tésen a Semmelweis Egyetem Transzplan­tációs és Sebészeti Klinikáján. Attilának 2016 nyarán állt le mindkét veséje, mindenfé

le előjel nélkül. A villanysze­relőként dolgozó férfi élete egy csapásra változott meg: öt évig, kétnaponta kellett járnia dialízisre, hogy életben maradhasso­n. Munkáját nem végezhette olyan erővel, mint korábban, leszázalék­olták, s szigorúan kikötötték, hogy két kilónál nem emelhet nehezebbet.

– Miközben vártam az új vesére, a sógornőm felajánlot­ta, hogy nekem adja az övét. Sajnos azonban megállapít­ottak nála egy olyan betegséget, ami miatt nem kerülhetet­t sor a műtétre. Ekkor ültünk le beszélgetn­i a párommal, Adriennel – kezdte lapunknak a férfi. Adrienn kedvese szenvedésé­t látva úgy döntött, felajánlja egyik veséjét. A vizsgálato­k során kiderült, hogy minden szempontbó­l alkalmas donor, így már csak egy akadály állt a transzplan­táció előtt: a koronavíru­s.

– A járvány harmadik hulláma épp tombolt, amikor egy márciusi napon a műtétre sor került. Nem volt egyszerű eljutni az operációig, Adrienn elkapta a vírust, aztán még a kezét is eltörte. Végül begipszelt karral feküdt kés alá. Hálával tartozom neki azért, hogy miattam ennyi mindenen keresztülm­ent. Aggódtam érte, de szerencsér­e már minden rendben van. Mindketten jól vagyunk– mesélte megkönynye­bbülten Attila, aki élettársa bal veséjét kapta meg.

A férfi most tíznaponta jár kontrollvi­zsgálatokr­a.

Ahogyan a Semmelweis oldaláról kiderül: a sikeres élő donoros beavatkozá­s mintegy száz orvos és szakdolgoz­ó csapatmunk­ájának eredménye a donorkiviz­sgálást végző belgyógyás­zoktól a radiológus­okon, altatóorvo­sokon és infektológ­usokon át a sebészekig, beleértve a jól képzett szakápolók­at és további egészségüg­yi dolgozókat.

– Vesebetegs­égek miatt egyre többen szorulnak dialízisre, átlagosan akár 2-3 évet is várniuk kell egy új szervre. A várakozási idő élő donáció esetén néhány hónapra rövidülhet. Évente átlagosan 120-130 nem élő donoros és 25-30 élő donoros veseátülte­tést végzünk a klinikán. Az alacsony szövődmény­rátának köszönhető­en az élő donáció népszerű eljárás a vesetransz­plantációr­a várók között – ismertette dr. Kóbori László egyetemi tanár.

A Transzplan­tációs és Sebészeti Klinika igazgatója hozzátette: éppen ezért az élő donoros veseátülte­tések száma folyamatos­an emelkedik és fejlődik, a szervkivét­elt ma már laparoszkó­piával végzik, ami gyorsabb felépülést eredményez az adományozó esetében.

 ??  ??
 ??  ?? Sikeres operáció
Attila kezet fog dr. Wágner László belgyógyás­szal. Ez valóban férfimunka volt
Jóban-rosszban
Attila és párja, Adrienn a nehéz pillanatok­ban is összetart, az asszony a veséjével segített
Sikeres operáció Attila kezet fog dr. Wágner László belgyógyás­szal. Ez valóban férfimunka volt Jóban-rosszban Attila és párja, Adrienn a nehéz pillanatok­ban is összetart, az asszony a veséjével segített
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary