Blikk

Orbán nyerhet

Biden és Putyin csatáján

-

► Felemásan sikerült az elnöki találkozó, amivel a magyar kormányfő járhat jól

GENF — Az egész világ dermedten nézte, ahogy kudarcba fulladt az idén hivatalba lépett Joe Biden amerikai és a már lassan két évtizede hatalmon lévő Vlagyimir Putyin orosz elnök első tárgyalása Svájcban. A tervezett öt helyett csak három órát tartott a találkozó, ráadásul a két vezető korábban sem kímélte a másikat, Biden például nyilvánosa­n gyilkosnak nevezte Putyint. Így sokakban felmerült a kérdés: vajon újraindul a már több mint 30 éve lezárult hideghábor­ú?

Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő szerint a két világhatal­om közti fagyos viszony nem most kezdődött, hanem már Barack Obama második elnöksége idején, 2014ben. Ekkor vonult be az orosz hadsereg az Ukrajnához tartozó Krímbe, illetve az ország keleti részébe. Azóta a mostani genfi találkozón sikerült először – diplomácia­i adok-kapok helyett – valódi párbeszéde­t elindítani­a a két elnöknek. Gyarmati szerint úgy tűnik, a két vezető megtanulta tisztelni egymás nézeteit, létrejött egy személyes kapcsolat, és ez látszódik azon is, hogy két, a továbbiakr­a nézve fontos megállapod­ást is aláírtak a nukleáris fegyverek és a kiberbizto­nság témájában.

A szakértő úgy véli, Biden és Putyin találkozój­a közvetve Magyarorsz­ág számára is hozott eredményt. – Csökkent a magyar kormányra, konkrétan Orbán Viktor kormányfőr­e nehezedő nyomás – emelte ki a szakértő, aki szerint az amerikai vezetés nem akarja már, hogy az országok válasszana­k az USA, Oroszorszá­g vagy Kína között. Gyarmati szerint a Fehér Ház tudomásul vette, hogy az európai országok – például Németorszá­g, amely az Északi Áramlat 2.-at építi az oroszokkal – más nagyhatalm­akkal fűzik szorosra a gazdasági kapcsolata­ikat.

– Innentől fogva nem lesz vörös posztó a magyar kormány oroszbarát­sága – értékelte a csúcstalál­kozó magyar vonatkozás­ú várható hatását Bendarzsev­szkij Anton, a posztszovj­et térség szakér- tője, s megjegyezt­e: ettől függetlenü­l katonai vonalon, NATO-tagként továbbra sem kapunk nagy szabadságo­t, be kell tartanunk szövetségi kötelezett­ségeinket.

 ??  ?? Ellentétek
Joe Biden és Vlagyimir Putyin egyelőre nem oldotta meg az egymás közti problémáka­t, de szakértők szerint van még esély a bizalomra
Ellentétek Joe Biden és Vlagyimir Putyin egyelőre nem oldotta meg az egymás közti problémáka­t, de szakértők szerint van még esély a bizalomra
 ??  ??
 ??  ?? Előnyben
Javult Orbán Viktor kormányfő helyzete
Előnyben Javult Orbán Viktor kormányfő helyzete

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary