Blikk

Nyolcvan lakás gyulladhat ki az elhanyagol­t vezetékek miatt

-

Milyen lehet úgy élni, hogy a villanyhál­ózat bármikor kigyulladh­at, és sorsolni kell, hogy kávét főz az ember, vagy nagymosást csinál? A Gyáli úti MÁV-lakótelepe­n élő olvasónk, Vörös Zsuzsanna szeretné biztonságo­ssá tenni otthona veszélyes elektromos hálózatát. Ez azonban nem olyan egyszerű, mert a hálózat a vasúttársa­ság tulajdonáb­an van, és az áramszolgá­ltató, az Elmű-Émász nem léphet.

– Szeretek itt élni, annak ellenére is, hogy rendszeres­en van áramingado­zás és áramszünet a la kásban, amit a nagypapámt­ól örököltem. Ő dolgozott a vasúttársa­ságnál – mondta lapunknak Zsuzsa. – Tavaly felújított­am a lakást, és kiderült, hogy hiába tetettem rendbe az elektromos hálózatot, a villanyórá­tól bejövő kábelt is ki kellene cseréltetn­i, mert régi és életveszél­yes, ugyanis ósdi textilborí­tása van.

Az Elmű egyik szakembere megnézte, mit lehet tenni az ügyben.

– Amikor az illető látta, hogy milyen állapotban van a vezeték, nem mert hozzányúln­i, és közölte azt is, hogy ez így biztosan nem maradhat. Azt javasolta nekem, hogy kérjek hálózatbőv­ítést, akkor a kábelt is kicserélik majd.

Az asszony ezt meg i s tet te, de k ider ü lt , hogy az áramszolgá­ltató csak eg y teljesen új kábel behúzásáva­l tudná rendezni a problémát, aminek a költsége az egymillió forintot is elérheti. – Elméletben, mert a munkához nem tudnak hozzákezde­ni. A villamos hálózat ugyanis a MÁV-é, így a karbantart­ás

A pávián azonnal elvonult az édes és hűs zsákmánnya­l és a hibák javítása is az ő felelősség­ük – közölte Zsuzsa.

Ha az asszony tudna szerezni egy tulajdonos­i hozzájárul­ó nyilatkoza­tot a vasúttársa­ságtól, akkor megoldható volna az amperbővít­és. – Csakhogy a MÁV-tól nem kaptam meg a kért papírt, még

Le sem tagadhatná­nk, hog y a páv iá nok és a g y űr űsfa rk ú ma k i k a rokonaink. Nemcsak azért, mert alkatra hasonlítan­ak az emberre, hanem mint a Gyöngyösi Állatkertb­en tegnap kiderült, éppúgy imádják a jégúgy sem, hogy felhívtam a figyelmüke­t arra, hogy a kábel életveszél­yes – panaszolta Zsuzsanna, aki attól retteg, egyszer csak kigyullad a lakása, de a lakótelepe­n még nyolcvan háztartás is veszélyben van. Az

épületben nincs krémet ebben a rekkenő hőségben, mint mi. Gondozóik görögdinny­e és más ízesítésű pálcikás jégkrémmel lepték meg a kitikkadt állatokat, ők meg minden figyelmüke­t a gyümölcsös, édes, hűs csemegének szentelték.

Az egyik pávián kettőt is vett egyszerre, de elvonult a zsákmánnya­l. A hideg csemegáz, minden áramról működik. Az asszony és a szomszédja, Tamás régóta küzd, egyelőre anynyit értek el, hogy a MÁV közölte, „az állagban tartói feladatok ellátása rendezetle­n”.

Lapunknak a vasúttársa­ság azt írta, ők eladták az ingatlant, kérdezzük az áramszolgá­ltatót vagy az önkormányz­atot – miközben ha Tamásnál gond va n a z á ra mmal, a MÁV-ot hívja, amely egy órán belül küldi a szerelőt. Az áramszolgá­ltató, mint látható, a MÁV nélkül nem léphet. A IX. kerületi ön

A gyűrűsfark­ú maki hálásan nyalogatta a csemegét

gét nem tudják olyan gyorsan elfogyaszt­ani, mint a gyümölcsök­et, mert nekik is belesajdul­hat a foguk, ha csak beleharapn­ak. A makik az evolúciós családfán sokkal távolabbi rokonaink, és ez a jégkrémhez való viszonyulá­sukon is látszik. Úgy kellett kínálgatni őket még a hőségriadó idején is.

Zsuzsanna és lakótársai otthonában megbízhata­tlan az áram, életveszél­yes a vezeték

kormányzat, vagyis Baranyi Krisztina polgármest­er pedig a Blikknek azt mondta, hogy a Gyáli úti MÁV-lakótelep villamos hálózata még a MÁV tulajdonáb­an van.

– Nagyon régi, megoldatla­n problémáva­l állunk szemben. A főváros nyújthatna szolgáltat­ást a lakóknak, de a villamos hálózatot a jelenlegi állapotába­n a MÁV-tól nem hajlandó átvenni. Azt szeretnénk, ha a kültéri világítást és a kommunális hálózatot a vasúttársa­ság szétválasz­taná, majd felújítaná. Erre Ferencváro­s a fővárossal és az Elművel közösen készíttete­tt egy tervet is, de annak megvalósít­ása a MÁV ellenállás­án mindig megbukik, mert egy forintot sem akarnak erre költeni – mondta a ferencváro­si polgármest­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary