Blikk

Be kell oltani a koronavíru­s ellen a házi kedvenceke­t?

- Enyhe tünetek Nem veszélyese­k

kevésbé veszélyes az ebekre. Éppen ezért ő úgy gondolja, hogy nem oltatná be a kutyáját, ugyanis nem szeretné felesleges­en terhelni az állat szervezeté­t a vakcinával.

Bár a tudósok szerint nincs bizonyíték arra, hogy az állatok szerepet töltenének be a koronavíru­s terjesztés­ében, azonban számos fajnál azonosítot­ták már a kórokozót – brazil kutatók például a vártnál több fertőzött macskát és kutyát találtak, mint arra számította­k, ám az is igaz, hogy a vizsgálath­oz rendkívül érzékeny tesztet használtak.

Az Evandro Chagas Intézet munkatársa­i májusban huszonegy olyan koronavíru­sos beteget vettek fel, akik kisállatot tartanak otthon. A szakembere­k összesen huszonkile­nc kutyát és tíz macskát vizsgáltak meg, előbbiből kilencnél, utóbbiból négynél mutatták ki a betegséget. A tizenhárom állat közül hatnál enyhe, átmeneti tünetek jelentkezt­ek, míg a többi tünetmente­s maradt – írja a medicalnew­stoday.com.

– Világszert­e egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a háziállato­k tünetmente­sen, vagy enyhe tünetekkel esnek át a fertőzésen – mondta a Medi

Oroszorszá­gban már kész a kisállatok­nak szánt vakcina, itthon még nincs szükség az engedélyez­tetésükre cal News Todaynak James Wood, a Cambridge-i Egyetem állatorvos-tudományi tanszékéne­k vezetője.

– Kutyák és macskák esetén itthon nem történt aktív tesztelés. Ez nem is szükséges, hiszen nincs arra vonatkozóa­n adat vagy információ, hogy Magyarorsz­ágon házi kedvencek vagy állatkerti állatok megfertőző­dtek volna. Emellett nagyon fontos hangsúlyoz­ni, hogy kutyáról vagy macskáról nem terjed emberre a SARS-CoV-2 vírus – hívta fel a figyelmet dr. Kulcsár Gábor, a Nébih Állatgyógy­ászati Termékek Igazgatósá­gának vezetője. Eddig dániai és hollandiai nyérctelep­eken volt példa arra, hogy az állatok megfertőzt­ék az embereket – ezért rengeteg állatot pusztított­ak el, illetve számos telephelye­t függesztet­tek vagy számoltak fel. Oroszorszá­gban is elsősorban a prémes állatok védelme érdekében fejlesztet­ték ki a vakcinát, aminek elsősorban gazdasági okai vannak. Tehát hazánkban nem indokolt a vakcina alkalmazás­a, de természete­sen a Nébih folyamatos­an figyeli a hazai járványhel­yzetet, és amennyiben szükséges, akkor fel lehet gyorsítani a vakcina engedélyez­tetését.

Lehetlen egyszerre nyelni és levegőt is venni

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary