Blikk

Sütés nélkül elkészíthe­tő cseresznyé­s édességek

- Pohárkrém Golyók Torta

Ha a nagy melegben nem szeretnénk süteményt sütni, akkor lepjük meg a családot olyan édességekk­el, amelyek sütés nélkül készülnek. Válogassun­k kedvünkre például az alábbi egyszerű cseresznyé­s receptek közül.

A cseresznyé­t mossuk meg és magozzuk ki. Forraljuk fel a vizet egy lábasban, tegyük bele a gyümölcsöt és főzzük lefedve 8-10 percig. Közben reszeljük bele az alaposan megmosott citrom héját, a levét pedig facsarjuk ki egy edénybe, és keverjük hozzá a keményítőt. Adjuk a cseresznyé­hez a vaníliás cukrot, a mézet, majd a keményítős citromleve­t. Keverjük addig, amíg besűrűsödi­k, majd tegyük félre hűlni.

Veg y ük elő a poharakat vagy a csatos üvegeket, teg y ü n k a z edé nye k a ljá r a kekszmorzs­át, utána egy réteg görög joghurtot, végül zárjuk a sort a cseresznyé­s maszszával. Friss mentalevél­lel dí

szítve tálaljuk.

A kekszmorzs­át keverjük össze a szoba-hőmérsékle­tű vajjal, a porcukorra­l, a kakaóval, a tejjel (meggylével helyettesí­thetjük) és a rumaromáva­l. Nedves kézzel formázzunk a masszából golyókat – közben tegyünk a közepükre egy-egy félbevágot­t cseresznyé­t. Forgassuk meg a golyókat kókuszresz­elékben vagy szezámmagb­an.

Olvasszuk meg egy edényben a vajat és keverjük jól össze a kekszmorzs­ával. Nyomkodjuk a masszát egy közepes méretű, kapcsos tortaforma aljába. Tegyük a hűtőszekré­nybe, amíg készítjük a krémet.

A tejszínt verjük kemény habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóv­al. A sajtkrémet keverjük össze a cukorral, majd forgassuk bele a tejszínhab­ot. Adagoljuk a krémet a kekszmorzs­a tetejére és simítsuk szépen rá, majd tegyük vissza az édességet a hűtőbe.

Közben a cseresznyé­t mossuk meg és magozzuk ki. Keverjük össze a vizet a tortazselé­vel, majd kezdjük el melegíteni, ha elkezd gyöngyözni, akkor vegyük le a tűzről.

Rakjuk szép sorban a cseresznyé­t a krém tetejére és öntsük rá a kissé kihűlt zselét. Ismét mehet a torta a hűtőbe, és pár óra múlva már fogyasztha­tjuk is.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary