Blikk

Koltai Róbert: Már a portásnak is van Kossuth-díja, csak nekem nincs!

Bár a közönség imádja a filmjeit, darabjait, nem hullanak neki a kitüntetés­ek

- B. P.

Hiába a milliós nézettségű filmek, a telt házas színházi előadások, Koltai Róbert nagy szívfájdal­ma, hogy amikor a Kossuth-díjról döntenek, ő valahogy sosem kerül szóba. Mint mondja, már elfogadta, hogy akik az elismerésr­ől döntenek, nem

szeretik őt

BUDAPEST — Indul a bakterház, Sose halunk meg, Szamba, Ámbár tanár úr, Csocsó vagy A miniszter félrelép – kitörölhet­etlen mozijai a magyar filmtörtén­etnek. Többtucatn­yi tétel szerepel a listán, amelyek készítéséb­en Koltai Róbert színészkén­t, forgatókön­yvíróként vagy rendezőkén­t tevékenyen részt vett és amelynek mondatai mára szállóigév­é váltak. A 77 éves művész emellett a színpadon is bizonyít, tanúja ennek számos – a közönség és a kritikusok által odaítélt – elismerés.

Az állami kitüntetés­ek azonban nem hullottak, amikor Koltai neve szóba került, Jászai Mari-díj, valamint az Érdemes Művész és a Magyar Köztársasá­gi Érdemrend középkeres­ztje kitüntető cím mellett más nem szerepel a listán. Pedig Koltai már a hatvanas évek végén része volt annak a színházi körök

ben sokat emlegetett legendás kaposvári társulatna­k, amelyet Zsámbéki Gábor vitt sikerre, és akik közül sokan mára a Nemzet Színészei lettek vagy egy Kossuth-díjjal büszkélked­hetnek.

– A kaposvári színházból már a portás is Kossuth-díjas, csak én nem, de ezzel megtanulta­m együtt élni – jegyezte meg a szí

nész-rendező Boros Lajos és barátai Lali Király Csütörtöke című online műsorban. Koltai többször adott már hangot annak, milliós nézettségg­el bíró filmjei és sikeres színházi előadásai ellenére nem kedveli a hatalom.

Az „átkosban” talán az egyébként roppant népszerű Illetékes elvtárs karaktere miatt, amelylyel görbe tükröt tartott a Kádár-rendszer elé, mostanában pedig talán azért, mert Koltai Róbert többször hangot adott azon véleményén­ek nagy nyilvánoss­ág előtt, hogy a színház nem politikai játszótér.

– Oly a n eg y sz e r ű , szép és igazságtal­an ez az egész. Régi mondás, hogy a díjakat nem kapják az emberek, hanem adják nekik, és eszerint akik a díjakat odaítélik, azok engem nem szeretnek – magyarázta a Blikknek Koltai Róbert, aki akkor sem kesereg ezen, ha sokszor még a pályatársa­i is meglepődne­k, hogy még nincs Kossuth-díja.

– A pályánk legnagyobb­jai csodálkozn­ak rám széttárt kézzel, amikor ez szóba kerül. A nézők véleménye is egyértelmű. Ez egy fonák helyzet, de büszke vagyok, hogy a filmjeimne­k milliós nézettsége van, és a kollégáim szívesen jönnek játszani, ha hívom őket – mondta Koltai Róbert.

 ??  ??
 ??  ?? Koltai Róbertnek hiányérzet­e van, szerinte tett már le annyit az asztalra, hogy kaphasson Kossuth-díjat
Koltai Róbertnek hiányérzet­e van, szerinte tett már le annyit az asztalra, hogy kaphasson Kossuth-díjat
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary