Blikk

Örök vita: melyik a Balaton jobb partja?

Sokaknak már-már hitbeli kérdéssé válik, hová menjenek pihenni

- G. Z.–S. N.

Tényleg csak pocsolya az egyik oldal (a déli), és sznobok gyülekezőh­elye a másik (az északi) a Balatonon? A ma induló balatoni őrjáratunk­ból kiderült, mit szeretünk az egyikben és mit a másikban: hiszen a magyar tenger közös!

BALATONFÜR­ED — Pepsi vagy Coca, Gyűrűk ura vagy Harry Potter, jobb- vagy baloldal? Örök harcok, akárcsak a Balaton északi és déli partjának hívői között. Az északiak szerint a déli part pocsolya, és egyetlen előnye, hogy látszik onnan az északi part, a déliek pedig gyakran hangoztatj­ák, hogy az északi part indokolat

lanul drága és sznob. De vajon amikor nem csak szóban kell vívni, csipkelődn­i, mik az érvek az egyik és a másik part mellett?

Füred közelében a balatoni biciklikör­úton futottunk öszsze egy kerékpáros társaság háromfős előőrsével – a magyar fociváloga­tott piros mezében tekertek.

– A Velencei-tónál van házunk, de minden évben többször is átjövünk biciklizni a Balatonhoz. Mindig az északi partot választjuk. Csendesebb, nyugodtabb, emellett sokkal szebbek a természeti adottságai ennek az oldalnak – mondja kissé fújtatva Csaba. Mindhárman állították, ez egy kicsit polgáriasa­bb, a szemben lévő Siófokra menjenek a fiatalok, ez az „öreguras” oldal a nyugalom kedvelőine­k paradicsom.

Hasonlóan vélekedik egy hangulatos csopaki kerti kávézó tulajdonos­a, Katalin is.

– Évtizedek óta itt lakunk, it t a k is kávézón k, nézze, mennyi különleges­séggel. Itt úg y érezzük, van rá igény, magam sütöm a pogácsát, különleges limonádéva­l várjuk az árnyas fotelekbe a strandra tartó családokat – mondja. – Ide köt minden emlék, a dombok között a családnak van egy kis szőlője, saját borunkkal, ez is az északi part kincse. Ha ott vagyunk, a panorámáva­l nem lehet betelni, az egész öböl látszik, nem tudnám elképzelni az életemet a túlsó oldalon. Voltam én már az olasz tengerpart­on is, higgye el, ez a csend, az a sok zöld, az árnyas partszakas­z százszor szebb – ecseteli lelkendezv­e Katalin.

A nyugalom miatt három gyermekükk­el az északi oldalt választott­a Róbert.

– Legfontosa­bb, hogy a piciknek megfelelje­n a strand – mondják a szülők. – Gyönyörűek a közelben a hegyek, bámulatos a kilátás, és itt, a parton az ételek is jók, a strandok rendezette­k – sorolják.

És akkor lássuk, mi fogad a szemben lévő oldalon.

– A déli part maga az élet, a nyüzsgés, aki nem kóstol

Róbert a kislányait szívesen viszi északra, ha mély is a víz bele, az nem tudja, milyen az igazi Balaton! – állítják Zamárdi egyik éttermének dolgo

zói. – Lehet, hogy kevesebb a luxus, de annál barátságos­abb a kiszolgálá­s. Nézzétek, tele a part programokk­al, mindenféle sporteszkö­zzel, gokart, cirkusz, az esti bárok, a szórakozóh­elyeken fürtökben lógnak a fiatalok. S innen a túlsó part csodás hegyeit látjátok, amit ők nem látnak – ontja az érveket a csapat szószólója, István. – Itt egymást érik a szabadstra­ndok, és mégis minden szolgáltat­ást megadnak, s este a naplemente páratlan, amint a Balaton mögött a hegyek mögé bújik a napkorong – ecseteli a fiatalembe­r.

Edina unokájával, Dominikáva­l bérelt egy csúszdás vízibicikl­it a közelben. A pici egy percre nem áll le.

– Ideális a gyerekekne­k, sok az apróság, nagy a zsivaj, tucatnyi helyen szól egyszerre a zene egész nap. De hát milyen lenne egy vakáció? – teszi fel a kérdést a nagymama, aki szerint a kislány remekül érzi magát, s noha rosszevő, de itt mindennap máshova ülnek be, s dugig eszi magát.

 ??  ?? Zamárdi
A szabadstra­nd adott otthont
korábban a Sound fesztiváln­ak: az megy, a pa
noráma marad
Zamárdi A szabadstra­nd adott otthont korábban a Sound fesztiváln­ak: az megy, a pa noráma marad
 ??  ?? Füred
Balatonfür­ed mindenhonn­an felismerhe­tő, például a Marina Hotel miatt
Füred Balatonfür­ed mindenhonn­an felismerhe­tő, például a Marina Hotel miatt
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary