Blikk

Szenvedély

- Esterházy Márton

Ha nem ólá lko d n a még mindig körülöttün­k ez az átkozott vírus, a keblünkre ölelnénk téged, magyar futballist­a.

Mert egy réges-rég elfeledett érzést bányásztál elő a lelkünk legmélyérő­l. Tátott szájjal néztük, ahogy az irdatlan hőségben többet futottál, mint Emil Zatopek és Forrest Gump együttvéve. Te rohantál, hajtottál, harcoltál, miközben az átlagember még a fridzsider­ben behűtött sörig is csak szuszogva, nehézkesen botorkál el. Milyen kiapadhata­tlan erő dolgozott benned, s minek köszönhetj­ük, hogy Bern drámája, Marseille tragédiája, Ralf Edström földre pattanós fejes gólja, Irapuato szégyene és a tizenkét jugó dugó emléke néhány percre, néhány órára, néhány napra immár végérvénye­sen a múlt ködébe veszett. Minden megváltozo­tt néhány nap leforgása alatt.

Tán fel sem fogjuk, hogy mit is élhettünk át a te elképesztő lelkesedés­ednek, hihetetlen munkabírás­odnak – és nagy-nagy szívednek köszönhető­en. Rövid időre megint futballnem­zet lettünk. S nem lehetünk elég hálásak Marco Rossinak, akire büszke lehet a mennyorszá­gból rajtunk, magyarokon kívül Hellenio Herrera, a legendás olasz tréner: a már-már tökéletes védekezés, az ellenfél játékának megfojtása, az újkori catenaccio a mi védjegyünk.

S a futballkud­arcoktól sokat szenvedett ország most kibékült veled, magyar futballist­a.

Legyél továbbra is szenvedély­es – hogy mi is azok maradhassu­nk.

A franciák elleni mérkőzést televízión keresztüln­éztem, de még így is átjött az a fantasztik­us hangulat, amely a Puskás Arénában uralkodott. A labdarúgó-Európa-bajnoks ág talán legnagyobb meglepetés­ét szolgáltat­ta a magyar válogatott. Sokkal bátrabban futballozo­tt, mintaportu­gálok ellen, s még az irtózatos meleg sem látszódott meg az együttesjá­tékán.

Le aka lappalanem­zeti csapat előtt! Marc o R o s s i mester megint bizonyítot­ta, sz upermunkát végez a válogatott szövetségi kapitányak­ént. Az egész világ felkapta a fejéterre az eredményre, ne felejtsük el, a világbajno­k ellenértek el1-1-eseredmény­ta mieink. Ráadásulak­apottgólmi­attkicsitb­osszúsakle­hetünk,szerencsét­lentalálat­volt.

Amianémete­kellenimec­scsetillet­i,nagykérdés,afranciákk­alszembeni­találkozó mennyitvet­tkiajátéko­sokból.Eltudomkép­zelni,hogy nyerünk,vanesélyün­katovábbju­tásra.Perszenagy­on nagyszeren­csekellhoz­zá.Bíz o ma csapatban, amelytől azt várom, ahogy a portugálok­é s a franciák ellen, ezúttal is legyen tartása. Az biztos, hogy a válogatott tagjai nem kishitűek, s mindent megtesznek majd asikerért, elhiszik, hogy meglehet a továbbjutá­s.

 ??  ?? Sinkovics
Gábor
újságíró
Sinkovics Gábor újságíró
 ??  ?? Büszke
Esterházy Márton büszke a csapatra
Büszke Esterházy Márton büszke a csapatra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary