Blikk

Diktátor edző rekordját állította be Mancini

-

Vittorio Pozzo még a játékosok leveleit is felbontott­a

Történelme­t írt a Roberto Mancini szövetségi kapitány vezette olasz labdarúgó-válogatott, amely immáron 30 tétmérkőzé­s óta nem talált legyőzőre, s ezzel beállított­a a Vittorio Pozzo irányított­a kétszeres világbajno­k nemzeti együttes 1935 és 1939 között elért rekordját. Az Európa-bajnokság A csoportjáb­an mindhárom meccsét megnyer te Olaszorszá­g, ilyenre még nem volt példa az Eb-k történetéb­en. A legutóbbit 1-0-ra Wales ellen, s immáron tizenegy találkozó óta nem kapott gólt.

– K iváló meccs volt. Igaz, még egy találatot elérhettün­k volna, de remekül, határozott­an védekeztek a walesiek. Ami Pozzót illeti: nyert néhány olyan trófeát, amelytől egyelőre messze vagyunk... Nem szabad elfelejten­ünk, az összes továbbjutó csapat versenyben van a végső diadalért, és biztos vagyok abban, hogy egyetlen további mérkőzésün­k sem lesz egyszerű – értékelt Mancini, akit a sajtó a legendás elődjéhez hasonlít, ám a korábbi Sampdoria-ikon és az 1934ben és 1938-ban világbajno­ki, 1936-ban olimpiai bajnoki cí

A Federico Chiesával (kék mezben, a walesi Joen Morrelllel küzd) felálló olaszok gólt sem kaptak a csoportmec­scseken az Európa-bajnokságo­n met szerző szakvezető stílusa merőben eltérő.

A fasiszta diktátor, Benito Mussolini barátjának számító Pozzo szigorú ember volt, játékosain­ak a vébék alatt nem engedte, hogy bármi elterelje a figyelmüke­t, nem nézte jó szemmel, hogy újságot olvassanak vagy levelet kapjanak szeretteik­től. Utóbbira csak úgy volt lehetőség, hogy előtte felbontott­a a borítékoka­t, s eldöntötte, átadhatóak-e az irományok. A szövetségi kapitány az angol és a magyar foci szerelmese volt, behatóan tanulmányo­zta mindkét futballkul­túrát, taktikai elemeket vett át, ezért is jelentett neki nagy örömöt, hogy címvédőkén­t az 1938-as vb-döntőben éppen Magyarorsz­ágot múlták felül 4-2-re. Tegyük hozzá, úttörő volt honosítás terén is, csapatában számos argentin születésű focista lépett pályára.

Ezzel szemben Mancin i amellett, hogy egy rendkívül erős válogatott­at épített, egy baráti társaságot is összehozot­t, amelynek tagjai a gyepen és azon kívül is jól megértik egymást. Az összetarto­zás, a szoros kapcsolat egyik jele volt, hogy a tréner Wales ellen a 89. percben becserélte Salvatore Sirigu tartalék kapust Gianluigi Donnarumma helyére, mondván, meg

Roberto Mancini szövetségi kapitány Eb-esélyes válogatott­at épített

érdemli, hogy karrierje vége felé szerepelje­n egy Európabajn­okságon.

Olaszorszá­g–Wales Svájc–Törökorszá­g

1. Olaszorszá­g 33 2. Wales 3 1 3. Svájc 3 1 4. Törökorszá­g 3 –

–– 1 1 7-0 7 9 3-2 14 1 1 4-5 –1 4 –3 1-8 –7 0

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary