Blikk

Úszni sem tudott Spielberg robotcápáj­a

-

Vig yázz, cápa! Negyvenhat éve, 1975 júniusában mutatták be Amerikában a máig nagy hatású, megunhatat­lan A cápa című filmet. A Steven Spielberg rendezéséb­en készült alkotás sokkolta a nézőket, ám hazánkban csak kereken egy évtized

A Quintet alakító Robert Shaw a gépcápához hasonlóan pokollá tette a forgatást, talán nem volt elégedett a forgatókön­yv szerint neki szánt kegyetlen sorssal del később, 1985. június 20-án kezdték el vetíteni a mozikban.

A cápás horrorok őse, amely Peter Benchley 1974-es A fehér cápa című bestseller­e alapján készült, ma már kultfilmne­k számít, igazi mérföldkő lett a hollywoodi filmtörtén­etben. Az alkotás 3 Oscar-díjat nyert, ez hozott hírnevet az akkor 28 éves, zöldfülű rendezőjén­ek, Steven Spielbergn­ek is, ám a megfilmesí­tés nem zajlott zökkenőmen­tesen, a munkálatok többször is kis híján kudarcba fulladtak.

A forgatásba 1974 májusában kezdtek bele, eredetileg 55 naposra tervezték, végül 159 napig elhúzódott a munka. Bár Spielberg a film főhőséhez hasonlóan fiatalkorá­tól víziszonyo­s volt, ragaszkodo­tt ahhoz, hogy stúdió helyett az Atlanti-óceánon forgassana­k. Előfordult, hogy a stáb hajója felborult, így az aznapi felvételek odavesztek, de a munkát viharok is hátráltatt­ák. A massachuse­ttsi Edgartown mellett a helyi lakosok mindenbe belekötött­ek és még a főszereplő­nek szánt, hatalmas mechanikus cápa (amelyből három készült, darabonkén­t 71 millió forintnyi dollárért) is folyton bekrepált. A hét és fél méteres vasszörnye­ket minden éjjel javítani kellett.

Már az első élesbeveté­sekor az óceán fenekére süllyedt, olyan nehéz volt, de ami csak tönkremehe­tett rajta, az tönkre is ment – „nagy fehér sz.r”, így hívta Spielberg, aki úgy döntött, minél kevesebbet mutatja a cápát, annál jobb. Ez a húzása be is jött!

A Universal stúdió producerei hatalmas bukással számoltak, végül több pénzt hozott, mint bármelyik film, amelyet előtte kiadtak: több mint 9 millió dollárból (2,5 milliárd forintból) forgatták, világszin

Steven Spielberg műcápája rengeteg gondot okozott a forgatás során, ám megérte kín

lódni, a film végül bomba

siker lett

ten pedig mintegy 470,6 millió dollárt (ma: 133,7 milliárd forintot) kaszáltak vele.

Még akkor is, ha a mozitermek­et remegve hagyták el a nézők.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary