Blikk

Nyáron is könnyen hízhatunk!

- Elképesztő adatok De mi a helyzet hazánkban? Megelőzhet­ő lenne

Azt gondolnánk, hogy a meleg miatt kevésbé kívánjuk az ételt, sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, ezért nyáron mindent szabad, nem hízhatunk. Nos, ez nem egészen így van. Sokan ugyanis a meleg miatt napközben valóban kihagyják az ebédet, vagy csak egy könynyű salátát fogyasztan­ak, de így estére kétszer annyira éhesek lesznek, és akkor pótolják be a kimaradt étkezéseke­t. Holott éppen este kellene visszafogo­ttabban étkezni, mivel a testünk nem tud olyan jól emészteni ebben a napszakban, vagyis az eredmény: hízás. Hogy ezt elkerüljük, mindenekel­őtt hagyjuk ki a magasszénh­idrát-tartalmú és zsíros ételeket az esti órákban. Ez vonatkozik néhány grillételr­e is, kifejezett­en a zsírosabb sertéhúsra és grillmártá­sokra.

– Tereljük mederbe a napirendün­ket. Lehetőleg 7-8 órát aludjunk, étkezés, sport alvás előtt legalább két órával már nem ajánlott. Csökkentsü­k fokozatosa­n a napi bevitt összes kalória menynyiség­ét, akár a korábbi fele is elég! Fogyasszun­k friss alapanyago­kból készült ételeket, és bőséges folyadékfo­gyasztásun­k legyen energiasze­gény. Mozogjunk minél többet a szabad levegőn, ennek intenzitás­a legalább tízperces izzadást eredményez­zen bármilyen fizikai aktivitási forma igénybevét­ele esetén, emellett erősítsük p oz it ív sze m lé le - tünket, éljük meg az élet legapróbb örömeit is – tanácsolja dr. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástud­ományi Társaság elnöke.

Ez azért is lenne fontos, mert az Egészségüg­yi Világszerv­ezet (WHO) adatai alapján a túlsúly és az elhízás a második legfontosa­bb megelőzhet­ő rizikófakt­or a dohányzás után: a fejlett országokba­n a túlsúlyos és elhízott emberek aránya 1975 óta csaknem a háromszoro­sára nőtt. Ma közel kétmilliár­d felnőtt küzd túlsúllyal, közöttük több mint hatszázmil­lióan elhízással, vagyis átlagosan tízből négy felnőttnek magas, illetve tízből egynek aggasztóan magas a testsúlya. Gyermekek és fiatalok körében szintén emelkedik a súlyproblé­mák előfordulá­sa. Ha marad ez a tendencia, akkor a fejlett országokba­n a következő 30 évben 92 millió ember fog meghalni idő előtt kóros elhízásra visszaveze­thető betegségek­ben, mert az elhízás három évvel rövidíti meg a várható élettartam­ot – állapított­a meg az iparosodot­t országokat tömörítő szervezet, az OECD jelentése, amely a kövérségne­k a gazdaságra gyakorolt hatását vizsgálta összesen 52 országban.

– A 2009 óta ötévente megismert országos tápláltság­iállapot-felmérés, az OTÁP, valamint a Magyarorsz­ág Átfogó Egészségüg­yi Szűrőprogr­amja keretében 2010–2019 között évente megismétel­t lakossági testösszet­étel-vizsgálata­ink tükrében elmondható, hogy az elmúlt 10 évben a túlsúly aránya nem nőtt a felnőtt lakosság körében, míg az elhízás, azaz a 30-as érték feletti BMI előfordulá­sa évről évre nő – tájékoztat­ott dr. Halmy Eszter. Vagyis a magyar lakosság mintegy egyharmada elhízott, vészes elhízás mintegy három százalékba­n van jelen. Sajos a több mint egyéves pandémia időszaka alatt – kisebb vizsgálato­kat nézve – kiderült, hogy hazánkban is jelentős mértékű gyarapodás történt más európai országokho­z hasonlóan.

Mivel az elmúlt évtizedek tendenciáj­ának oka legfőképpe­n a magas zsír- és

Részletek: www.eumet.hu cukortarta­lmú ételek fokozott bevitele, a fizikai aktivitás csökkenése – tekintette­l az átalakult munkakörül­ményekre –, valamint az urbanizáci­ó miatt megváltozo­tt közlekedés­i módok kialakulás­a volt, ezért ha ezeken változtatu­nk, megelőzhet­jük az elhízást. Vagyis a hizlaló ételek helyett egészséges­en táplálkozu­nk, és ha az irodai munkát nem is tudjuk lecserélni, de mellette sokkal többet mozgunk.

– Nem lehet eléggé hangsúlyoz­ni, hogy az elhízás olyan betegség, amely előszobája további krónikus, nem fertőző betegségek­nek, de a fertőző betegségek kialakulás­a és súlyosabb kimenetele is gyakoribb elhízásban. Ha ezt megértjük és elfogadjuk, az már kellő motivációt jelenthet a megfelelő egyéni és társadalmi lépések megtételér­e – tette hozzá a szakember, aki azt tanácsolja, hogy ha semmiképpe­n nem indul meg önállóan elkezdve a testsúlycs­ökkenés – ami egyébként igen gyakori –, forduljunk először háziorvosu­nkhoz vagy kezelőorvo­sunkhoz, aki anyagcsere-betegségek központjai­ba továbbirán­yíthat. További lehetősége­t jelent az elsősorban magánellát­ás keretében műkö

Marad a hőség és a sok napsütés, erős az UV-sugárzás. Jelentőseb­b gomolyfelh­ősödés és helyi záporok, zivatargóc­ok kialakulás­ának esélye elsősorban a nyugati határszéle­n és az északi országrész­ben valószínű. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 20 és 22, a legmagasab­b nappali 33 és 36 fok között várható. dő obezitológ­iai ellátóhely­ek felkeresés­e, rendszeres konzultáci­ó és kontroll igénybevét­ele egyénre szabott testúlypro­gramokkal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary