Blikk

Erikát már háromszor műtötték vesekő miatt

A fiatal anyuka szerint olyan fájdalomma­l jár, mint a szülés

- Csillapíth­atatlan szenvedést okoz F. B.

A vesekő nagyon gyakori, hazánkban minden tizedik embert érintő betegség. Növekedési üteme és nagysága változó. Berze Erika 17 éves volt, amikor először begörcsölt a veséje, és a kórházban kipisilte az első vesekövét. Azóta folyamatos­an újratermel­ődik, már több mint tíz követ ürített ki, és három műtét van a háta mögött, most egy újabb beavatkozá­sra vár.

Visszatérő gond lehet

– L egelőször erős görcsöt éreztem, majd véres volt a vizeletem, így kerültem kórházba, ahol kipisiltem a követ – mesélte kálváriájá­t Erika. – A következő öt évvel később, az első terhessége­m alatt jelentkeze­tt. Öt követ pisiltem ki várandósan. Néhány esztendő múlva mindkét vesémben nőtt kő, ezeket még ki tudtam üríteni, majd az újbóli terhessége­m alatt szintén több kő távozott így a szervezete­mből.

Erikánál néhány év megnyugvás után tavaly újból jelentkeze­tt a probléma. Ekkor már műtétre volt szüksége, ám az orvos először nem tudta eltávolíta­ni a köveket. Orvosváltá­s után csak két újabb műtét hozott megoldást. Erika azonban még hátra sem dőlhetett, máris újabbak keletkezte­k, csak a másik veséjében, így ismét műtétre vár.

– Az állandó újratermel­ődés valószínűl­eg összefüggé­sben van azzal, hogy már fiatalon is állandóan törtek a csontjaim – mesélte. – A vesekő csillapíth­atatlan szenvedéss­el jár, olyan, mint egy szülési fájdalom, csak sajnos ennek nincs értelme. A görcs általában hajnalban, szúró érzéssel kezdődik, ami görcsökké erősödik. A fájdalmat csak tompítani lehet, végleg akkor múlik el, ha távozik a kő.

Sokakat érint

– Általánoss­ágban elmondható, hogy a lakosság 10 százalékán­ál élete során előfordu l ve se kö - vesség, és ez gyakran viszszatér­ő betegséggé válik – mondta dr. Kálmán Éva, a Budai Egészségkö­zpont nephrológu­s, belgyógyás­z szakorvosa. A férfiak körében négyszer gyakoribb, mint a nőknél. Jellemzően a negyvenes-ötvenes korosztály betegsége. Kialakulás­uk egy része odafigyelé­ssel megelőz

hető lenne.

Tippek a megelőzésh­ez

Dr. Kálmán Éva néhány tanácsot adott arra vonatkozóa­n, hogy mire kel l oda f ig yel nün k a vesekő megelőzésé­hez. A megfelelő folyadékbe­vitel kiemelten fontos szerepet játszik ebben. Ezenkívül a kalciumtar­talmú vesekövek esetében szintén javasolt a fehérje- és sóbevitel csökkentés­e csakúgy, mint az optimális mennyiségű kalciumot tartalmazó étrend. Magas húgy

savszint esetén diétával, valamint gyógyszere­s kezeléssel hatékonyan csökkenthe­tő a húgysavköv­ek előfordulá­sának gyakoriság­a.

 ??  ?? Megfogadja az orvosi tanácsokat
Erika tudatosan figyel arra, hogy elegendő folyadékot igyon, s erre tanítja a lányát is
Megfogadja az orvosi tanácsokat Erika tudatosan figyel arra, hogy elegendő folyadékot igyon, s erre tanítja a lányát is
 ??  ?? Hátfájás, deréktáji nyomás is lehet a vesekő tünete
Hátfájás, deréktáji nyomás is lehet a vesekő tünete
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary