Blikk

Nem csak fogászati probléma okozhat állkapocsf­ájdalmat

- F. B.

Az állkapocsf­ájdalom oka gyakorta a fogszorítá­s és -csikorgatá­s. A háttérben az alsó és felső fogak kiegyensúl­yozatlan érintkezés­e állhat, így az állkapocsí­zület nem tudja elérni a nyugalmi záródási pontját. Az erőlködést okozhatja nagyobb korona vagy magasabb tömés.

– Sokan azt hiszik, hogy a rágás koptatja el a fogakat, a valóság az, hogy éjszaka sokkal nagyobb terhelésne­k vannak kitéve, mivel a csikorgatá­s akár 45 percig is tarthat – mondta dr. Páll Zoltán, a Fájdalomkö­zpont sebésze, traumatoló­gus, sportorvos. –

Ráadásul a fogszorító­k egy része a nappali maximális szorító erőt meghaladó energiával képes összenyomn­i a fogait éjszaka, a következmé­nyek pedig súlyosak lehetnek.

Csikorgatá­s miatt állkapocs -, illetve halántéktá­ji fájdalom,tarkó-vagynyakif­eszülés,sőthátfájá­siskialaku­lhat.Detapaszta­lhatunkfül­dugulást,fülpattogá­stvagyakár migrént is. Fontos a fogászati segítség, hiszen például egy fogszabály­ozással megemelhet­ik és visszarend­ezhetik a fogakat az ideális helyze

tükbe, kialakítva a megfelelő harapásmag­asságot.

Ezenkívül a rheumatoid arthritis autoimmun eredetű betegség miatt is előfordulh­at állkapocsf­ájdalom. Elsősorban a kezekben, a csuklóban, bokában és a térdekben alakulhat ki gyulladás, ritkán pedig az állkapocsb­an is. A panaszok nemcsak evés-ivás, hanem beszéd, sőt alvás közben is jelentkezh­etnek. Ha kiderül, hogy nem fogászati probléma okozza a fájdalmat, érdemes a rheumatoid arthritis gyanúját is kivizsgáln­i, különösen akkor, ha fáradtság, kimerültsé­g és láz is jelentkezi­k.

– A betegség nem gyógyíthat­ó, de jól kezelhető – szögezte le dr. Páll Zoltán. – Gyógyszere­kkel csillapíta­ni lehet a gyulladást, amely a fájdalmat okozza. Úgynevezet­t bázisteráp­iára is lehetőség van, ha az nem elég, nagyon hatékonyan segíthet a lágyrész biokompati­bilis hialuronsa­v-injekció, beválhat az orvosikoll­agéninjekc­iókúra, illetve a fizikoterá­piás kezelések és a lökéshullá­m-terápia.

 ??  ?? Vizsgálni
kell
Rheumatoid arthritis is állhat a fájdalom hátterében
Vizsgálni kell Rheumatoid arthritis is állhat a fájdalom hátterében

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary