Blikk

Hogyéljük ezttúl?!

39˚C

- Sz. Zs.

Lecsapott és hét végéig tombol nálunk az első nyári hőhullám. A Blikk megismerhe­tte azok túlélési praktikáit, akik a hőségben is dolgoznak

Harmadfokú figyelmezt­etést adott ki az ország több megyéjére az Országos Meteorológ­iai Szolgálat a brutális hőhullám miatt. Ennek feltétele, hogy három napon át meghaladja a napi középhőmér­séklet a 27 Celsius-fokot. Sőt, jövő héten akár 39 is fok is lehet napközben az előrejelzé­sek szerint. Bár eddig a hűvös, esős május miatt keseregtün­k, most bosszút áll rajtunk a természet. – Nagyon vártam már a nyarat, de nem ezt a brutális meleget – így fakad ki az egyetemist­a Kati, a margitszig­eti szökőkút csobogóján­ál ülve, miközben a lábát a jéghideg vízbe lógatja. – Rég nem látott barátaimma­l beszéltem meg itt találkát, de mindhárman kimentetté­k magukat: azt mondták, inkább a lefüggönyö­zött panelban várják meg az estét, hátha akkor már hűvösebb lesz.

– Mi is számba vet t ük, hogy hova meneküljün­k a nagy meleg elől, mert különben ülhetnénk a sötét lakásban – húzódik közelebb a beszélgeté­shez Franciska, aki unokájával látogatott ki a szigetre. Ekkor egy csapat úszótáboro­s gyerek érkezik a Margitszig­eten lévő térre, nem nagyon látszik rajtuk, hogy szenvednén­ek a melegtől. Vezetőjük, Márta szerint ez csak a látszat, az ebéd utáni csendespih­enőn még a legmozgéko­nyabb kamasz is lepihen. – Tudatosan alakítottu­k úgy a napirendet, hogy a legnag yobb melegben a sziesztáé legyen a főszerep – meséli Márta.

Nincs ilyen aranyélete annak, aki a közel negyvenfok­os melegben nemcsak dolgozik, de a forró kemence mellett végez nehéz fizikai munkát. – Már reggel tízkor dagasztjuk a tésztát, melegítjük 300 fokra a kemencét, hogy mire az első vendégek megérkezne­k, friss sütésű pizza várja őket – foglalja össze 12 órás munkanapjá­t Tamás, aki csak pár percre tud lejönni az emeleten lévő parányi sütödéből. – Két kemence ontja naphoszsza­t a meleget, amit csak úgy tudok elviselni, ha a törülközői­met időről időre a fagyasztób­a dobom, azzal hűtöm magam, mert a légkondi odafent semmit sem ér – panaszkodi­k a férfi.

– A legnagyobb gond most az, hogy az első hőhullám minden átmenet nélkül, hirtelen érkezett – hívja fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógy­ász a három napja tartó hőhullám veszélyeir­e. Az emberi szervezete­t a tartós és egyre erősödő meleg viseli meg a legjobban – emeli ki, miért kell figyelni a frontérzék­enyekre, a krónikus keringési betegségbe­n szenvedőkr­e, valamint az idősekre. – Mivel napközben átforrósod­nak a f a la k , éjsza k a sem tudunk aludni, kimerülnek a tartalékai­nk, és a napközbeni meleg miatt negatív spirálba kerülhetün­k. Arra kell törekedni, hogy megszakíts­uk a hőterhelés­t hideg tusolással vag y eg y sétával, esetleg egy légkondiva­l ellátott plázában időzéssel– mondta a szakember.

De hogy vigyázzunk a súlyunkra a melegben? A 14. oldalon erről olvashat!

 ??  ??
 ??  ?? Naponta csak pár percre tud kiszabadul­ni elképesztő­en forró munkahelyé­ről Tamás
Naponta csak pár percre tud kiszabadul­ni elképesztő­en forró munkahelyé­ről Tamás
 ??  ?? Márta szerint ha tudatosan alakítják ki a gyerekek napirendjé­t, akkor nem lehet gond a melegben
Márta szerint ha tudatosan alakítják ki a gyerekek napirendjé­t, akkor nem lehet gond a melegben
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary