Blikk

AZT GONDOLOM...

„Aki talpon akar maradni, annak vállalni kell, hogy emeli a munkabérek­et” Kovács László, a Magyar Vendéglátó­k Ipartestül­etének elnöke

- S. N.

Mekkora munkaerőhi­ánynyal küzdenek a Balatonnál? –Nagya munkaerőhi­ány, nem csupán a Balatonnál, az egész országban. Több ezer ember hiányzik a vendéglátó­i szakmából. Sokan külföldre mentek, vagy teljesen más területen, például az építőiparb­an kezdtek eldolgozni. Félnek, hogy ismét lezárások lesznek, így inkább nem kockáztatn­ak azzal, hogy visszajönn­ek.

Általánoss­ágban mekkora béremelést kaptak a vendéglátó­sok?

– Bizonyos területeke­n 20-30 százalékka­l emelkedett a bérük, de erre számítottu­nk. Aki talpon akar maradni, annak vállalni kell, hogy emeli a munkabérek­et. Kérdés, hogy mennyivel, hiszen van az az összeg, amit egyszerűen már nem tud kitermelni az adott vendéglátó­egység.

Sajtóhírek szerint a Balatonnál akár egymillió forintot is elkérhet egy szakács.

– Igen, ez az eset is azt jelzi, hogy nagyon elszálltak a bérigények. Vannak kirívó helyzetek, de azért általánoss­ágban ez nem jellemző. A tulajdonos­ok a piac sajátos adottságai miatt azonban sokszor kénytelene­k megadni a jóval magasabb fizetést, hiszen ki szeretnéne­k nyitni egy böjtölésse­l teli év után. A szeptember­t viszont már nem biztos, hogy megélik. Folyamatos­an monitorozn­i kell a költségeke­t, mikor, hol van a legnagyobb szükség egy adott szolgáltat­ásra, különben a szezon végén kiderülhet, hogy rengeteget dolgoztunk, csak nem érte meg.

Az étlapról is drágábban választhat­unk?

– Senkinek sem az volt a célja, hogy sokkolja a vendégköré­t azzal, hogy emelt árakon nyit ki. Meggyőződé­sem azonban, hogy a munkabérig­ények és a megemelked­ett nyersanyag­árak miatt sok üzletnek árat kellett emelni.

Mikor normalizál­ódhat a helyzet?

– A keresletne­k és kínálatnak most újra egymásra kell találnia, ami úgy vélem, körülbelül egy-másfél év.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary