Blikk

Fia ma is gyászolja Cserháti Zsuzsát

- Scherer Zsuzsa

Ma len ne 73 é ve s C se rh át i Zsuzsa, aki rengeteget küzdött é letéb e n. Fia , Szirtes Krisztián a Blik k nek 18 év vel a halála után is szeretette­l emlékezett vissza az énekesnőre, aki hiába volt az ország sztárja, számára elsősorban mindig az édesanyja maradt

Ma lenne 73 éves Cserháti Zsuzsa, a füstös hangú, ragyogóan tehetséges, de egész életében kétségek kel küzdő énekesnő. 55 évesen ment el, felejthete­tlen slágereit ma is szinte naponta hallhatjuk a rádiókban, csak a szakmabeli­ek tudják, hogy egyszerre éltette és pusztított­a őt a reflektorf­ény. Az énekesnő magánéleté­t feláldozta a pályáért. Fia, Szirtes Krisztián a Blikknek elárulta: bár nem volt könnyű az életük, mégis szeretette­l emlékszik édesanyjár­a. Cserháti Zsuzsa ma boldog nagymama lehetne, de két unokáját, Lucát és Danit már nem ismerhette meg.

– Tudtam, hogy híres, de nekem az anyukám volt, aki hajnalban jött haza a munkából, mégis reggel elvitt a város másik végén lévő iskolába. Persze utána kidőlt – mosolygott a Blikk kérdésére a szép emlékeket felidézve Cserháti fia, aki kiskamasz koráig alig-alig ismerte édesanyját, hiszen autószerel­ő édesapja, az első gyesen lévő magyar férfi nevelte.

– Igaz szerelem volt az övék. Édesapám a legnagyobb támogatója volt. Ő nevelt, hogy anyu dolgozhass­on. Amikor egyetlen hangos szó nélkül elváltak, én csak négyéves voltam, apunak ítélt a bíróság. Amolyan ritka vasárnapi anyukám volt, nem ismertük egymást igazán, hiszen sokat volt külföldön is – mondta Krisztián, aki előbb 14 évesen rákbetegsé­gben elvesztett­e édesapját, majd 27 éves volt csupán, amikor édesanyját holtan találta otthonában.

– Any u cukor- és pajzsmirig­ybeteg volt, szorongott is sokat, de semmiféle előjelét nem láttuk a hirtelen bekövetkez­ett gyomorvérz­ésnek, ami a halálát okozta. Délelőtt még beszéltünk telefonon, jól volt. Munka után aznap is siettem hozzá, amikor rátaláltam – elevenítet­te fel a Blikknek a tragikusan fájó napot az énekesnő fia, aki akkor már a menyasszon­yával élt, de többször édesanyján­ál aludt, hogy vele legyen.

– Meg kellett ismernem őt. A pályájával, önmagával nem volt ugyan elégedett, de soha nem beszélt arról, hogy megbánta volna, hogy feláldozta az anyaságát. Irigylem azt a sokszínű tehetséget, ami veleszület­ett, és megértette­m, hogy művészként helyesen döntött.

Cserhátit sikerei és tehetsége ellenére a szocialist­a rendszer egyetlen lemezk iadójának feje több mint tizenöt évre száműzte a piacról, Krisztián úgy tudja, személyes bosszú miatt.

– Ettől a vele - született szorongása depresszió­vá fajult. Testileg, lelkileg egyre betegebb lett és anyagilag is nehéz helyzetbe került. Ebben az időszakban bőven voltak kenyérgond­jaink, amit ő tragikusab­ban élt meg, mint én gyerekként. Számomra ennél nehezebb volt, amikor a depresszió elhatalmas­odott rajta. Az utolsó lemeze, a

Hamu és gyémánt hatalmas sikert aratott, újra felfedezté­k, tizenöteze­r ember ünnepelte a koncertjén, de már ez sem segített rajta – tette hozzá szomorúan Krisztián. – Csodás nagymamája lehetett volna a gyermekeim­nek. Luca zongorázik, ha van kedve, folytatja, de nem erőltetjük. Dani fiam is zenél, inkább azért, mert a műveltség része – mondta Krisztián, aki külsőre édesapjára hasonlít, ám állítja, a makacsságá­t, maximalizm­usát az anyukájátó­l örökölte, de ő ezt cseppet sem bánja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Az énekesnő egykor a legnagyobb hazai sztár volt, 1972-ben a lottóhúzá
son is fellépett (kis képen),
ma pedig mindennap van a
sírján friss virág és mécses
Az énekesnő egykor a legnagyobb hazai sztár volt, 1972-ben a lottóhúzá son is fellépett (kis képen), ma pedig mindennap van a sírján friss virág és mécses
 ??  ??
 ??  ?? Szirtes Krisztián szomorúan, de mosolyogva emlékezett édesanyjár­a
Szirtes Krisztián szomorúan, de mosolyogva emlékezett édesanyjár­a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary