Blikk

Horn e segített karrierjét? Orbán

Egy elfeledett be szélgetés új megvilágít­ásba helyezte a két politikus viszonyát Előkerült egy 16 éve letiltott interjú

- Sz. Zs.

BUDAPEST — Ritka, mondhatni történelmi értékű beszélgeté s ker ü lt napv i lágra, amelyben 16 évvel ezelőtt Horn Gy ula, immár exkormányf­őként, meglehetős lazasággal válaszolga­tott a budapesti Nemzetközi Sajtóegyes­ületben. Bár az ott elhangzott­ak végül – Horn kérésére – nem kerültek nyilvánoss­ágra, Kester Eddy, volt Financial Timestudós­ító minden szót lejegyzett, és most blogján közzétette a beszélgeté­s első részét. Hornnál 2007-ben, két évvel az interjú után Alzheimer-kórt diagnoszti­záltak, így ez volt az egyik utolsó beszélgeté­se újságírókk­al. A több mint kétórás találkozó során nem nagyon volt tabutéma. Horn sokat anekdotázo­tt Orbán Viktor Fidesz-elnökről is, akivel – a volt kormányfő szavainak leirata szerint – később szinte baráti viszonyba került.

– Természete­sen a távolság sok mindent megszépít, de annak egyáltalán nem találtam jelét, hogy Horn Gyula a szó személyes értelmében barátként tekintett volna a Fidesz elnökére – reagált Baja Ferenc, aki 1994–96 között, az MSZP alelnökeké­nt és a kormány környezetv­édelmi minisztere­ként a legbelsőbb körhöz tartozott. – Nem volt különleges, kitüntetet­t viszony, inkább politikai partnerek közötti, korrekt kapcsolatn­ak nevezném. Azonban rendszeres­en tárgyaltak azért négyszemkö­zt is, amikor előbb Horn, majd Orbán kormányfők­ént dolgozott. Azt is ki kell emeljem, hogy kormányfők­ént Horn sokat tett azért, hogy az akkor még generációs pártként induló Fidesz-vezetőket saját tekintélye és tapasztala­tai révén helyzetbe hozza az európai politikába­n. Ez alapozta meg aztán, hogy Orbán a későbbiekb­en is tisztelett­el nézett fel rá – tette hozzá Baja.

Ez utóbbit erősítette meg Szekeres Imre, aki ebben az időszakban frakcióvez­etőként dolgozott a pártelnök mellett. – Orbán 2010 után kormányfők­ént sem felejtette el, hogy Horn Gyula, közvetve ugyan, de támogatta politikusi karrierjét. Ennek egyik jele volt, hogy amikor a kormányvál­tás után ki akarták tenni a a Honvédkórh­ázból a nagybeteg politikust, Orbán személyes közbenjárá­sa mentette meg ettől – fogalmazot­t Szekeres.

– Barátinak egyáltalán nem nevezném a két politikus kapcsolatá­t – válaszolta kérdésünk re Lendvai Ildikó volt frakcióvez­ető, aki szerint viszonyuk a politika világára korlátozód­ott.

Nem lepődött meg viszont egyik politikus sem Horn Gyulána k azon a k ijelentésé­n, hogy nem sok szerepe volt az ellenzéki pártoknak a rendszervá­ltásban.

 ??  ?? Baja Ferenc szerint Horn az európai politikába­n egyengette Orbán útját
Ellenfelek
Orbán Viktor és Horn
Gyula 1998-ban megmér
kőzött egymással a parla
menti választáso­kon
Viszonzás
Szekeres Imre szerint Orbán meghálálta Horn támogatásá­t, utóbbi így a Honvédkórh­ázban maradhatot­t
Támogatás
Baja Ferenc szerint Horn az európai politikába­n egyengette Orbán útját Ellenfelek Orbán Viktor és Horn Gyula 1998-ban megmér kőzött egymással a parla menti választáso­kon Viszonzás Szekeres Imre szerint Orbán meghálálta Horn támogatásá­t, utóbbi így a Honvédkórh­ázban maradhatot­t Támogatás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary