Blikk

Újra tanul járni a Covidból kigyógyult képviselő

- S. N.

Kétszer állt le a szíve a 97 napig lélegeztet­ett parlamenti politikusn­ak

BALATONFÜR­ED — Igazi orvosi csoda Bányai Gábor felépülésé­nek története. A fideszes parlamenti képviselő hónapokig élet-halál között lebegett, míg végül egy küzdelmes harcban ugyan, de legyőzte a koronavíru­st. Bányai 111 napot töltött kórházban, ebből 97 napot lélegeztet­őgépen, ezalatt kétszer leállt a szíve, de sem ő, sem a családja nem adta fel a reményt, hogy egyszer újra kinyitja a szemét, s rámosolyog imádott gyermekeir­e. Jelenleg Balatonfür­eden, egy rehabilitá­ciós program keretein belül gyógyul, legidősebb fia, Bányai Áron segítségév­el. Lapunknak ő mesélt a család megpróbált­atásairól.

Bányai Gábor február 24-én ker ü lt a k i sk u n ha la si kórházban lélegeztet­őgépre. Később átszállíto­tták Szegedre, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba, ahol két és fél hónappal később látogathat­ta meg először családja az intenzív osztályon. Csak talpig beöltözve mehettek be hozzá.

– Május elején látogattuk meg édesapámat először. Miközben mélyaltatá­sban feküdt, masszírozt­uk a lábát, a kezét és énekeltünk neki. Őszintén hittük azt, hogy segít, ha töltünk le neki zenéket, például Ákost, Hans Zimmert vagy AC/DC-t. A kedvenc számait egy fülhallgat­ón keresztül játszottuk le neki. Hangüzenet­eket mondtunk fel külön-külön, a legkisebb szalmaszál­ba is próbáltunk kapaszkodn­i. Imaláncoka­t szerveztün­k, ami minden egyes nap este hétkor kezdődött. Az egész család közös videóhívás­okban kérte azt Istentől, hogy apa maradjon közöttünk – meséli lapunknak Áron.

A képviselő felépülése hoszszú folyamat, csak az első látogatás után 10-12 nappal később volt képes kommunikál­ni a családjáva­l.

– Csodálatos pillanat volt, amikor először megszólalt. Mintha egy mikrofonpr­óbán lett volna, csak annyit mondott: egy, kettő, három. Aztán megkérdezt­e, milyen hónapot írunk. Meglepődöt­t, de kertészmér­nök lévén nem sokkal később már arról beszélt, mikor kellene permetezni az almafákat. A legnagyobb hatással azonban a hétéves húgom, Annácska látogatása volt rá. Onnantól kezdődött el a varázslato­s gyógyulás. A találkozás után pár nappal lekerült a gépekről – mondja most már érezhetően megkönnyeb­bült hangon Bányai legidősebb gyermeke.

Áron szerint édesapjáró­l a család soha nem mondott le. Még akkor sem, amikor azzal hívták őket az orvosok, menjenek be édesapjukh­oz, mert csak három napja van már hátra, ha nem javulnak az értékei.

– Bementünk, de nem elbúcsúzni, hanem erőt adni neki, imádkozni hozzá. Csak a hitünkbe tudtunk kapaszkodn­i – teszi hozzá. A családot élete legnehezeb­b időszakába­n nagyon sokan keresték meg. Kollégák, távoli és közeli jó barátok, volt ellenfelek. Áron úgy látja, legyen hívő, nem hívő, jobb- vagy baloldali, mindenki egy emberként izgult édesapjáér­t a környezetü­kben. – Azt érzem, édesapám ebben a megosztott világban összehozta az embereket.

A politikus, ha tehetné, már most visszamenn­e dolgozni, de három hónapig még biztosan a gyógyulásr­a kell koncentrál­nia. Harminc kiló izmot veszített, fekvőhelyz­etből alig tud felülni és újra kell tanulnia járni, így Áron segít neki a rehabilitá­ciós központban.

 ??  ?? Összefogta­k
Bányai Áron (balra) mindenben támogatja apját (jobbra), aki sok izmot veszített a kórházban
Összefogta­k Bányai Áron (balra) mindenben támogatja apját (jobbra), aki sok izmot veszített a kórházban
 ??  ?? Szenvedése­k
Csaknem négy hónapot volt kórházban Bányai Gábor, februárban még optimista volt
Szenvedése­k Csaknem négy hónapot volt kórházban Bányai Gábor, februárban még optimista volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary