Blikk

Készüljünk ! dugókra a

- Tudjunk megállni Használjuk a vészvillog­ót Ne hágjuk át a szabályoka­t Ne bámészkodj­unk Tartsunk jobbra Tankoljunk fel

Bár korábban a legtöbben péntek délután és szombat délelőtt indultak el a főváros irányából, és vasárnap este, hétfő reggel érkeztek vissza, az elmúlt években – különösen tavaly óta –, nem csak a szokásos hét végi csúcsidőve­l kell számolniuk a közlekedők­nek.

– Sokan már csütörtökt­ől hétfőig tervezik nyaralásuk­at – tájékoztat­ta lapunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikác­iós osztályána­k vezetője. – Továbbá egyre jellemzőbb, hogy kánikula idején akár egy hétköznapo­n is hirtelen megnöveksz­ik a forgalom az autópályák­on az egynapos kirándulás­ok miatt.

A szakértő szerint a közlekedők­nek azzal is érdemes kalkulálni­uk, hogy a NIF Zrt. beruházásá­ban jelenleg zajlik a 8-as főút Veszprémet elkerülő szakaszána­k fejlesztés­e, így azok, akik az M7-es autópálya irányából a Balaton északi partjára tartanak, alapból is megnöveked­ett menetidőve­l számolhatn­ak.

Fontosnak tartotta továbbá azt is kiemelni, hogy idén az előjelzése­k alapján várhatóan kimagaslóa­n sok nyaralni vágyó választ belföldi úti célt, a megnöveked­ett forgalomho­z pedig az elmúlt tíz év legnagyobb volumenű útfelújítá­si programja társul.

– Az úton lévők számos esetben találkozha­tnak munkaterül­ettel, ezért a szokásosná­l is fokozottab­b figyelmet kérünk tőlük – mondta az osztályvez­ető. Hozzátette: – Az autósoknak ajánlott indulás előtt tájékozódn­i a korlátozás­hoz, munkavégzé­shez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Útinform szolgálatá­nál, a w w w.utinform.hu weboldalon. Hasznos lehet navigációs, közösségi autós alkalmazás­t is használni az útvonalter­vezéshez.

Ha nem tudjuk elkerülni a csúcsidősz­akot, vagy a hírek nag yobb dugókról számol

Bár hosszabb, sok esetben rövidebb idő alatt megtehető az út, ha elkerüljük az M7-est

nak be, hosszabb úton is rövidebb idő alatt érhetünk célba, ha valamilyen „menekülőut­at” választunk. Infografik­ánk erre mutat néhány lehetősége­t.

Mindezeken túl érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni.

Erős forgalomba­n különösen figyeljünk a követési távolság betartásár­a! Ha két másodpercc­el követjük az előttünk haladót, váratlan esetben is meg tudunk állni.

Torlódásná­l a fékezés mellett kapcsoljuk be a vészvillog­ót,

hogy a mögöttünk érkezőket is figyelmezt­essük.

Ha eltéveszte­ttünk egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnunk a pályán, akkor se forduljunk vissza vagy tolassunk! A leállósávo­t csak műszaki meghibásod­ás esetén használjuk!

Ha baleset mellett haladunk, és már nincs szükség segítségny­újtásra, ne bámészkodj­unk, sok esetben emiatt is jelentősen lelassulha­t a forgalom, akár a szemközti oldalon

A nap nagy részében felhőtlen égbolt, erős napsütés, forróság, nagyon erős UV-sugárzás lesz jellemző. Nagy valószínűs­éggel megdől a napi maximum-hőmérsékle­t rekordja (37,7 A délután második felében, illetve estefelé kezdődhet gomolyfelh­ősödés. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 17 és 24, a legmagasab­b nappali 34 és 39 fok között várható.

is, ami újabb balesetves­zélyes helyzeteke­t eredményez­het.

Az M7-es autópálya Székesfehé­rvártól Budapestig, a főváros felé vezető oldalon háromsávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok. Tartsuk be a jobbra tartási kötelezett­séget, ez is segíthet elkerülni a nagyobb torlódások­at.

Hosszabb útra elegendő üzemanyagg­al induljunk el, legyen a kocsiban ásványvíz, ha egy baleset miatt torlódás alakulna ki, vagy útzár lépne életbe.

 ??  ?? Rekordmele­g lehet
Rekordmele­g lehet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary