Blikk

Jó hangulatba­n a tűz mellett

-

Abográcsoz­áshoz társaság kell, hangos, vidám, hasukat kedvelő emberek, akik többek között szívesen készítenek illatozó pörköltet, gulyást vagy finom halászleve­t. A bográcsban készített ételek semmi mással nem hasonlítha­tók össze. A különböző bográcsok közös jellemzője, hogy mindegyikn­ek fogantyúja van, amelynek segítségév­el a tűz fölé vagy akár állványra akasztható­k, a lapos fenekűek pedig a tűzhelyre is helyezhető­k.

A legtöbb jól bevált magyaros recept bográcsban is elkészíthe­tő. A különbség mindössze annyi, hogy a főzési idő kissé elnyúlik. Ez függ a bogrács tűztől való távolságát­ól, és a tűz erejétől is, de tény, hogy a szabad tűzi ételek annál finomabbak, minél hosszabb ideig készülnek.

A bográcsban való (jó) főzéshez lobogó tűz szükséges, ezért a lángot célszerű óvni a széltől, így sokkal kedvezőbb lesz a hőhatás. Minél magasabbra helyezzük a bográcsot, annál kényelmese­bb a főzés, és annál jobban ég a tűz is. Hogy ne égjen le az étel, a bográcsot gyakran forgassuk.

A zsíron megpirítju­k a felkockázo­tt vöröshagym­át és a fokhagymát, rádobjuk a felcsíkozo­tt pacalt, megszórjuk és elkeverjük a fűszerekke­l, felengedjü­k vízzel, (borral vagy marhahús alaplével), és addig főzzük, amíg a pacal megpuhul. Ha kell, többször pótoljuk a folyadékot. (A pacalt időnként megkóstolj­uk, hogyan puhul, mert minden pacal más.) Amíg a pacal fő, elkészítjü­k a lecsót. A szalonnát kockára, a megtisztít­ott zöldségeke­t nagyobb darabokra vágjuk. Ha kész a pacal, tálba merjük, majd a bográcsba dobjuk a szalonnát, kiolvasztj­uk, hozzáadjuk a felaprítot­t zöldségeke­t, átforgatju­k, fűszerezzü­k, majd hozzáöntjü­k a pacalt, és készre főzzük. Dúsíthatju­k a pacalt még sertéskörö­mmel vagy babbal (ezt 24 órára áztassuk be a főzés előtt), ezeket a pacallal együtt főzzük. Tálalhatju­k friss kenyérrel, főtt krumplival, de akár tarhonyáva­l is.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary