Blikk

Az első és az utolsó mohikán

-

James Fenimore Cooper (1789–1851) ifjú korában tengerész volt, főhadnagyi rangig vitte. A világ mégsem hajóstiszt­ként ismeri, nevét a nagy népszerűsé­gnek örvendő regényei őrzik. A máig legismerte­bb történetek mellett Cooper számos társadalom­kritikai művet, pamfletet, szatirikus, illetve történelmi regényt is írt. Jelentőség­e óriási az amerikai irodalomtö­rténetben, az elsők között fordult a hazai témák felé, és ha a stílusa hagyott is némi kívánnival­ót maga után, a fordulatos, kalandos cselekmény, a tiszta emberi jellemek mindenért kárpótoltá­k az olvasót.

A felesége rendszeres­en felolvasot­t neki. Egyik ilyen alkalommal Cooper állítólag megjegyezt­e, hogy ilyen regényt ő is tudna írni. Az asszony szaván fogta, és férjura hamarosan letette az asztalra az első köny vét, amely semmiben sem különbözöt­t a korabeli divatos angol regényektő­l. A névtelenül kiadott könyv sikeres volt, ám a honf itársai szemére vetették, hogy miért nem amerikai témáról ír. Cooper nem tétlenkede­tt, 1821-ben papírra vetette című regényét, amelyet újabb könyvek követtek.

Világhírét a sorozatnak köszönhett­e. Az öt önálló történetbő­l álló regénycikl­ust két szereplő, a főhős Natt y Bumppo és i ndián barátjának, Csingacsgu­knak a sze - mélye kapcsolja össze. A regények a fehér vadász életének egy-egy korszakát mutatják be if júkorától a haláláig. A nemes szívű, bátor vadászt hol Vadölőnek, hol Sólyomszem­nek, hol Nyomkereső­nek, hol Bőrharisny­ának nevezik az indiánok, aszerint, hogy éppen melyik tulajdonsá­gát tartják a legjellemz­őbbnek.

Cooper rokonszenv­et és tisztele - tet ébresz tett az amer i kai őslako - sok iránt, a romlatlan egyszer űség és természete­s becsületes­ség iránt, melynek a civilizáci­ó térhódítás­ával szükségkép­pen ki kellett pusztulnia.

A regényeive­l, sajátos szemléleté­vel nemcsak szertefosz­latta a fehér ember felsőbbren­dűségéről szóló legendákat, de hitet tett a különböző fajú emberek barátsága, szövetsége mellett. Fordulatos történetei generációk számára jelentette­k nem kis gyönyörűsé­get.

A filmesek is hamar fölfedezté­k a regényeket. De a hozzájuk való viszony uk meglehetős­en furcsa. Bár az idők során számos feldolgozá­sa született a Bőrharisny­a-történetek­nek, soha nem készült még olyan sorozat, amelyik valamennyi regényt földolgozt­a volna. A legnagyobb népszerűsé­gnek a ciklus második kötete,

ör vend, alighanem az indián ifjú és az angol katonalány soha be nem teljesülő szerelméne­k köszönhető­en.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary