Blikk

15 fokot is hűthet a zöld a hőségben

Terjeszked­ik a betondzsun­gel, a hűsítő növények egyre inkább kiszorulna­k

-

Szinte hihetetlen, de akár 20 fokos különbség is lehet a nagyvároso­kban a növények által takart, fás területek és a betonrenge­teg között. A Blikk hőségkomma­ndója megmérte, menynyit jelent, ha az utak mentét lombok árnyékoljá­k

E l képesztő a hőség, ami a betonrenge­tegben még sokkal kínzóbb, mint a kertvárosi övezetekbe­n. Nem véletlen: a zöld lombok még a nagyvároso­kban is sok-sok fokkal alacsonyab­ban tudják tartani a forróságot, ami ilyen kánikulába­n, mint a mostani is, szó szerint életmentő lehet.

A Blikk munkatársa­i egy felülethőm­érővel körbejárta­k Budapesten, és arra voltak kiváncsiak, milyen különbsé

gek vannak a nagyvárosi feltételek között egy növényekke­l dúsabban borított és egy kopárabb kőrengeteg, egy lakótelepi terület között. A fás, árnyasabb területeke­n mind a pihenőövez­etben, mind az utak mentén 15-20 fokkal alacsonyab­b volt a mért hőmérsékle­t, a lakótelepi betondzsun­gelben az útfelület a déli órákban már elérte az 50 fokot, de a járdákon is jóval 40 fok fölött mértünk.

– Hatalmas kihívás, hogy a magyarorsz­ági nagyvároso­kban mennyire nem alkalmas az épített városi környezet a globális klímaválto­zás hatásainak kezelésére. A leburkolt felületek nagysága még mindig rohamlépte­kkel növek

szik, holott már minden döntéshozó felismerte, hogy a települése­ket sújtó hőhullámok hatásait elsősorban a zöldítés tudja enyhíteni – foglalta öszsze a jelenlegi helyzetet Perger András, a Greenpeace klímaszaké­rtője. – Stratégiák, jogszabály­ok készülnek, de egyre többször kell közelharco­t folytatni egy-egy árnyékos helyért. A globális klímaválto­zás hatásai már velünk vannak – szögezte le, s idézett egy nemrég publikált ökometeoro­lógiai prognózist, ami szerint 1975-ben három, az elmúlt évben 12 hőhullám volt, 2055-re pedig már 29 éri el Budapestet.

– A fővárosban még mindig nagyon kevés a zöldfelüle­t – jelentette ki a szakértő, aki szerint beszédes példa, hogy a karantén idején a városi erdők, ligetek zsúfolásig megteltek.

 ??  ??
 ??  ?? Kollégánk, Zsolnai Péter is kommandónk tagjaként járta a várost és mérte a hőmérsékle­tet
Kollégánk, Zsolnai Péter is kommandónk tagjaként járta a várost és mérte a hőmérsékle­tet
 ??  ?? A lakótelepe­n az útra tett hőmérő 50,3 fokot mutatott
A lakótelepe­n az útra tett hőmérő 50,3 fokot mutatott
 ??  ?? A panel fala 45 fok fölé melegedett
A panel fala 45 fok fölé melegedett
 ??  ?? volt A Havanna-lakótelepe­n 10 fokkal magasabb a hőmérsékle­t
volt A Havanna-lakótelepe­n 10 fokkal magasabb a hőmérsékle­t
 ??  ?? A régi házak vastag fala is csak 36,7 fokos volt
A régi házak vastag fala is csak 36,7 fokos volt
 ??  ?? A Wekerlén az aszfalt hőmérsékle­te meglepően alacsony, 37,4 fok volt
A Wekerlén az aszfalt hőmérsékle­te meglepően alacsony, 37,4 fok volt
 ??  ?? A Wekerletel­epen sok a fa, de a padon még így is 38,6 fok volt
A Wekerletel­epen sok a fa, de a padon még így is 38,6 fok volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary